Én is gondoltam már erre Mirque. Ugyanis egy-két strigulát szerintem akkor is be lehetett húzni a kis naplóba pluszba, mint a TSZCS-ben a malackaszületéskor.
A Tigris is porpagandafegyver volt, ami valljuk működött is: az amcsik ha megláttak egy Panzer IV-est arra is azt gondolták hogy Tigris mert szögletes volt, aztán féltek. És a gyáva ellenségnél nincsen könnyebb ellenfél.
Továbbá nem hinném hogy a németek annyira felsőbbrendűek, hogy egy szovjet harckocsizó kilő 20 német páncélst és überkirály hős lesz, míg a németek kilőnek 128-at smemi gond nélkül.
De éppen ez van az amcsiknál is, angoloknál is. Wittmannt is kifüstölték mint a huzat, na meg ha annyira jó harckocsijai voltak a náciknak, miért nem élte túl rengeteg a háborút? Az a jó harckocsi szerintem ami életben marad nem? Tehát ebből a szempontból a világháború legsikeresebb harckocsija a T-34 és a Sherman ez kétségtelen. Bár én Sherman párti vagyok, én arra voksolok. M4A3E8 Easy-eight forever és Sherman V C Firefly forever!
Mondjuk egy valami előnye volt a német páncélosoknak: a lövegük. Gyakorlatilag párral több ellenséges járművet ezért volt nagyobb esélyük kilőni, de az hogy egy Firefly tüzér kilőtt 3 német páncélost, a német meg 112 shermant az már szerintem kicsit fura. Úgyhogy én is sokszor csodálkozom. Na jó mondjuk ezt az eltérést befolyáslja az hogy a németeknek egy páncélosra jutott 300 szövetséges szinte

, mert ugye Hitlerpapa nem érte be a Panzer IV-essel, hanem megalomániásan gyártotta a döcögő vaskoporsókat.
Tehát a mennyiség miatt mondjuk kicsit méginkább billenhetne a mérleg nyelve a német oldalra.
De akkor is a harckocsizó ászság az propaganda inkább mintsem valós érdem én úgy vélem.