Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Páncélvadászok
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Páncélvadászok

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 okt. 24 16:54 #44983

• HunBütyök
Az S35-ön kívül több francia harckocsinak is volt öntött teste és tornya.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 okt. 31 17:50 #45414

Valahol olvastam hogy a szovjetek szíliciummal és kvarcal dúsították a páncélt amitől jelentősenen növekedett az ellenálóképessége a lövedékekkel szemben. Vagyis homokot lapátoltak az acélba amkor öntötték a tornyot. Lehet hogy legenda?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 okt. 31 18:22 #45415

• Gipszj
Mirque írta:
Valahol olvastam hogy a szovjetek szíliciummal és kvarcal dúsították a páncélt amitől jelentősenen növekedett az ellenálóképessége a lövedékekkel szemben. Vagyis homokot lapátoltak az acélba amkor öntötték a tornyot. Lehet hogy legenda?

Nem sokat értek a metallurgiához. Ezzel együtt is azt hiszem (nem biztos!), hogy a szilíciumtól az acél keménysége megnő, de ezzel együtt törékeny is lesz. A páncélokat azt hiszem különböző keménységű acélok egymásra rétegezésével gyártják, mert nem elég a nagy szilárdság, nagy alakváltozási képesség (szívósság) is kell. Ha a Sz.u. ilyet csinált akkor azt más is csinálta.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 okt. 31 18:28 #45416

• Metalljacket
Szerintem igen. Ha a kezdetleges, áttelepített öntödékben véletlenül homokos lett az öntvény, senkit nem érdekelt addig, amíg a hadsereg átvette. Az acél ötvözése meg nem ilyen egyszerű, hogy belehányok egy kis homokot és kész. A T-34 páncélja a fokozatos átmeneteknek köszönhette viszonylag magas szilárdságát, meg az öntés technikai lehetőségeihez alkalmazkodó lekerekített formának, ami jobban ellenállt a fizikai behatásoknak. Kényszermegoldás volt, de bejött. A 88-as légvédelmi ágyú brutális erejét némileg csökkenthette a nem pont merőleges becsapódás, de a kumulatív töltetű páncéltörő eszközöknek majdnem mindegy volt a becsapódási szög. A lánctalpat meg 2-3 db egybetekert \'krumplinyomó\' simán lelökte. Szóval a T-34 nem volt egy csodalény, csak egy jól eltalált fegyver jó helyen. Hogy a személyzet szerette, az valószínűleg annak köszönhető hogy a többi még rosszabb volt. Mindenesetre az biztos, hogy harckocsizó nagyon nem szeretnék lenni!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 okt. 31 19:05 #45419

• Gipszj
Meglepő módon a szovjet öntési technika nem is volt kezdetleges. A harmincas években hozzájutottak az amerikai öntési technológiákhoz, -az USA eladta nekik- és bizony ők képesek voltak alumínium diesel motorblokkot vagy acél tornyot önteni, a németek nem. Ezért volt a Párduc homlokpáncélja fogakkal összeresztve és hegesztve, ezért nem volt diesel motor a német harckocsikban, pedig az jobb mint a benzines. Tudomásul kell venni, hogy a II.VH.-ban a SZU. ezeken a területeken a világszinvonalat képviselte a primitív öntödéivel.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 okt. 31 20:18 #45422

• Metalljacket
Nem is az öntés technikájára, hanem az öntödék berendezésére értettem a primitív kifejezést. Nem is lehetett másképp, kellett a mennyiség, mindegy milyen áron.
Ha nem tudunk páncéllemezt hengerelni és hegeszteni, akkor önteni KELL! Bejött. Hogy primitív lett volna? Inkább kényszer szülte módon ugyan, de a lehető legcélszerűbb eljárás, felesleges szépészeti műtétek nélkül. A már említett debreceni akció során levertünk néhány \"alározsdásodást\". Ennyi idő után is tartotta a festék. Nem rozsda volt hanem az öntőhomok le nem vert csomói. Amíg nem esett bele a motorba vagy a sebváltóba, ugyan mit számított?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 01 06:54 #45431

• Gipszj
Metalljacket írta:
Nem is az öntés technikájára, hanem az öntödék berendezésére értettem a primitív kifejezést. Nem is lehetett másképp, kellett a mennyiség, mindegy milyen áron.
Ha nem tudunk páncéllemezt hengerelni és hegeszteni, akkor önteni KELL! Bejött. Hogy primitív lett volna? Inkább kényszer szülte módon ugyan, de a lehető legcélszerűbb eljárás, felesleges szépészeti műtétek nélkül. A már említett debreceni akció során levertünk néhány \"alározsdásodást\". Ennyi idő után is tartotta a festék. Nem rozsda volt hanem az öntőhomok le nem vert csomói. Amíg nem esett bele a motorba vagy a sebváltóba, ugyan mit számított?

Az öntés jobb minőséget ad mint a hengerlés!!! A szerkezet homogén, nincsenek gyenge pontjai mint a hegesztett szerkezetnek. Természetesen nem lehet mindent önteni, de amit lehet azt úgy jó előállítani. Ha nem tudunk önteni akkor hengerelünk.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2010-11-01 07:55
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 01 12:37 #45462

Pl.:JS-3?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 01 13:33 #45467

• koi
A Nashornban az a baj,hogy túl nagy.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 01 17:01 #45478

Nem lett volna az olyan nagy baj ha vastag páncélzatot tudtak volna biztosítani .
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 02 04:25 #45495

• Gipszj
Luger írta:
Nem lett volna az olyan nagy baj ha vastag páncélzatot tudtak volna biztosítani .

10mm páncél négyzetméterenként 78,5 kg
egy ötször háromszor két méteres jármű páncézata kb 60 m2 azaz majdnem öt tonna (kb.) Akkor még se motor se lőszer se fegyver. És ez csak 10 mm!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 02 06:27 #45496

• HunBütyök
A páncélzat súlyához kis adalék, és érdekesség. Bizony a vas nehéz anyag. Kedvenc harckocxsim, pl. az olasz L3/33, ami akkora volt mint egy mai Smart kisautó (3 m hosszú, 1,4 m széles és 1,3 méter magas), és csak 6-14 mm volt apáncélja... És ez volt 3,2 tonna. Azaz kétszer nehezebb mint egy Mazda B 2500 terepjáró.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 02 13:45 #45519

Akkor meg olyan lassú lett volna mint pl.:TigisI
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 02 16:21 #45602

• Metalljacket
Most néztem a Levelek Ivo Jimáról című filmet. Van benne egy érdekes japán fegyver. Nagy űrméretű, saccra több mint 200 mm-es aknavetőnek tűnő cső. Két japán katona tesz fel a végére -nem bele!- egy félbevágott repülőbombára emlékeztető robbanótestet. Aztán kilőnek vele egy amerikai harckocsit. A lövedéket ugyanolyan meredeken indítja mint a normál aknavető. Mozgó célpontra tüzelni ilyesmivel elég fura dolog szerintem. Ismeri valaki ezt a fajta páncéltörőt?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc páncélvadászok 2010 nov. 02 16:36 #45604

Sajna én nem,de kiváncsivá tettél engem is!
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.12 másodperc
Joomla templates by a4joomla