Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Az ún. csodafegyverek
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Az ún. csodafegyverek

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 08 18:56 #37776

• HunBütyök
A briteknek is volt jópár és a szovjeteknek is. A japánoknak is.

A japánban nem vagyok biztos, de valamijük nekik is volt.

Meg is találtam: Schneider által gyártott 240 mm-es type 90 vasúti ágyú. Az egyetlen japán vasúti ágyú a történelemben. 1930-ban vásárolták a franciáktól.<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-08-08 20:58
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 08 19:04 #37777

Zeki írta:
Azokat azért nem említette meg, mert már beszéltünk pont róluk, és azok kapcsán jött szóba...

Bocsi:)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 08 19:12 #37778

• Zeki
Semmi gond. <br><br>Szerkesztette: Zeki, Időpont: 2010-08-09 06:35
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 08 19:55 #37779

• Roland
HunBütyök írta:
A briteknek is volt jópár és a szovjeteknek is. A japánoknak is.

A japánban nem vagyok biztos, de valamijük nekik is volt.

Meg is találtam: Schneider által gyártott 240 mm-es type 90 vasúti ágyú. Az egyetlen japán vasúti ágyú a történelemben. 1930-ban vásárolták a franciáktól.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-08-08 20:58

Hát igen. Nem véletlenül a Franciáktól vették...
Egyébként erre gondoltál?: A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 04:26 #37782

• HunBütyök
Mivel más vasúti ágyújuk nem volt, másra nem is gondolhattam volna.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 04:39 #37784

• HunBütyök
Na és a szovjet vasúti ágyúőkat ki szereti? Megkockáztatom, hogy siok tekintetben aláztáka német dolgokat. (Ugye tudjuk, hogy tüzérsaég csak egy van: a szoivjet tüzérség.)

203 mm TM-8

305 mm TM-2-12
(Ez Vlagyivisztoknál volt, és a partot védte)

305 mm TM-3-12 (ez meg 1916-ban megjárta Sevasztopolt, majd a finn-szovjet háborőúban jeleskedett. Ha jól tudom, a finnek megszákmányolták 1941-ben a folytatólagos háborúban)

356 mm TM-1-14

130 mm B-57 haditengerészeti ágyú vasúti kocsira szerelve (ez Leningrádnál harcolt is)

180 mm TM-1-180 (ez a kedvenc világháborús vcasúti ágyúm)

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.<br><br>Szerkesztette: HunBütyök, Időpont: 2010-08-09 06:43
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 07:50 #37791

• Roland
Szép! De a Szovjeteknek a páncélvonataik is jól működtek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 09:46 #37794

• Bazooka Joe
HunBütyök írta:
Megkockáztatom, hogy siok tekintetben aláztáka német dolgokat.

Pontosság terén kétlem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 09:58 #37797

• Roland
Bazooka Joe írta:
HunBütyök írta:
Megkockáztatom, hogy siok tekintetben aláztáka német dolgokat.

Pontosság terén kétlem.

A Német pontosságot senki sem tudta felülmúlni!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 10:03 #37801

• Bazooka Joe
Én nem állítanám, hogy semmilyen esetben nem sikerült felülmúlni, mert az komolytalan lenne, de általánosságban, e téren a németeknek jókora fölényük volt. Különösen igaz ez a \'43-tól kifejlesztett fegyvereikre.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 10:15 #37805

• Roland
Bazooka Joe írta:
Én nem állítanám, hogy semmilyen esetben nem sikerült felülmúlni, mert az komolytalan lenne, de általánosságban, e téren a németeknek jókora fölényük volt. Különösen igaz ez a \'43-tól kifejlesztett fegyvereikre.

Igen, jól mondod! De a 43-as évektől fellépett egy súlyos probléma: az anyaghiány. Pl: a Horten IX-eket leselejtezett repülőkből rakták össze.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 10:34 #37810

Bazooka Joe írta:

Attól függ, hogy milyen fegyverekről beszélünk. Mondjuk a Nagant távcsöves puska, rajta a szovjet fejlesztésű távcsővel, sokkal precízebb és pontosabb, korszerűbb volt, mint a német gyártmányok. Ezt Sztálingrád bizonyította is.

A pontosság egyébként nem feltétlenül volt követelmény még a nagy rombolóerejű fegyvereknél sem, mivel a tömeges használat sokkal jobb eredményt produkált, mint a - kétség kívül - kifinomult német fegyverzet.

A helyzet az, hogy más gyártmányfilozófiát követtek az egyes résztvevők, és ezen belül a szovjet volt az eredményesebb, mivel éppen egyszerűsége, robosztussága okán sokkal kevésbé volt érzékeny a harctéri körülményekre.

Ezt a filozófiát a szovjet fegyverrendszerek a mai napig is követik, és amennyiben - a rendkívül drága - logisztikát a vele szemben álló felek nem képesek biztosítani, akkor máig eredményesebbek.

Ez a filozófia csak akkor alkalmaz kifinomult precíziós eszközöket, amennyiben az elengedhetetlen a fegyver hatásos működéséhez.

Érdemes végiggondolni: A folyamatos utánpótlást egy fegyveres konfliktusban lényegesen gyorsabban lehet produkálni a \&quot;primitív\&quot; eszközökből, mint a nagy pontosságú, ezáltal hosszú előállítási idejű és drága fegyverekből. Ez - egy elhúzódó háborúban - feltétlenül stratégiai előnyhöz vezet.

Mindez persze semmit nem von le a német ipar kiemelkedő képességeiből, csupán harcászati és hadászati hasznosságát kérdőjelezi meg.

Jó példa erre, hogy az egyik legrettegettebb, és leghatékonyabb német fegyver a fillérekből előállított páncélököl volt, szemben az elképesztően drága és csak korlátozottan előállítható, alulmotorizált, és gyakran meghibásodó, anyagzabáló, és élőerőfaló, óriási logisztikai hátteret igénylő Tigrisekkel.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 10:42 #37812

• Roland
Hajcihő írta:
[quote]Bazooka Joe írta:

A pontosság egyébként nem feltétlenül volt követelmény még a nagy rombolóerejű fegyvereknél sem, mivel a tömeges használat sokkal jobb eredményt produkált, mint a - kétség kívül - kifinomult német fegyverzet.

Érdekes gondolatmenet, de én tartom magam ahhoz az elméletemhez, hogy: Nem a mennyiség, hanem a minőség.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 11:23 #37823

• Zeki
Egyet értek Hajcihővel, a szovjet ipar nem volt a minőségéről híres még is ütőképesebb és a körülményeknek ellenállóbb fegyvereket gyártottak. Erre mondta kedves tanárom \&quot;Hiába a német precízió és pontosság, a szovjet villanykörte tovább világít, azaz tovább működik, mint egy Panzer VI.\&quot;
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 aug. 09 11:49 #37837

• Roland
Zeki írta:
Egyet értek Hajcihővel, a szovjet ipar nem volt a minőségéről híres még is ütőképesebb és a körülményeknek ellenállóbb fegyvereket gyártottak. Erre mondta kedves tanárom \&quot;Hiába a német precízió és pontosság, a szovjet villanykörte tovább világít, azaz tovább működik, mint egy Panzer VI.\&quot;

Hát, ezt a mondás is igazolja: \&quot;Annyian vannak mint az Oroszok\&quot;!
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.19 másodperc
Joomla templates by a4joomla