Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Az ún. csodafegyverek
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Az ún. csodafegyverek

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 15:48 #47138

Gipszj írta:
Wellington inkább Portugáliában volt, onnan indult meg Spanyolország felé, a franciához képest jelentéktelen hadsereggel. Jelenléte inkább erkölcsi és anyagi támogatást jelentett. A spanyol partizánok komoly nagyságú francia seregtesteket fogtak el.

De ha jól tudom, Wellington mégiscsak győzelmet szerzett. Amikor waterloo-nál Ney lovasságával nekiment az angoloknak, mert azt hitték hogy visszavonulnak-akkor látta Ney- Nem hátrál Wellington, hanem csapdát csinál!
Később Ney ezt mondta: Nem volt véletlen Spanyolországban Wellington győzelme! Ilyen egy jó parancsnok!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 15:53 #47141

• Einer spinnt immer!
Gipszj írta:
Einer spinnt immer! írta:
én csak egyben hiszek: hogy kiderüljön az igazság!!! amúgy te sem beszélsz rosszul, csakhát mondom, a tárgyilagosság se jó minden esetben... amúgy meg gondolom, te idősebb lehetsz tőlem, hogy már csak legyintesz rá

Nemcsak a korom de a szakmám miatt sem vagyok hiszékeny. Mint építő (statikus) mérnöknek mindenre előre kell gondolnom (kivitelező szakmai felkészültségére, ellenérdekeltségére, nem várt problémákra) ha nem akarok börtönbe kerülni. Amellet meg kell tudni élni is, fölmérve mindennek a valószínű igazság-tartalmát. Nagyot csak egyszer lehet tévedni ebben a szakmában,

mérnök? az szép! én csak irodákban tengek-lengek ám amúgy értesz a háborúhoz, vagy csak hobbi?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 15:58 #47144

• Einer spinnt immer!
cserpakszabi írta:
Gipszj írta:
Wellington inkább Portugáliában volt, onnan indult meg Spanyolország felé, a franciához képest jelentéktelen hadsereggel. Jelenléte inkább erkölcsi és anyagi támogatást jelentett. A spanyol partizánok komoly nagyságú francia seregtesteket fogtak el.

De ha jól tudom, Wellington mégiscsak győzelmet szerzett. Amikor waterloo-nál Ney lovasságával nekiment az angoloknak, mert azt hitték hogy visszavonulnak-akkor látta Ney- Nem hátrál Wellington, hanem csapdát csinál!
Később Ney ezt mondta: Nem volt véletlen Spanyolországban Wellington győzelme! Ilyen egy jó parancsnok!

nemcsak Wellington volt ott Waterloo-nál!!! ott volt von Blücher is! csak valamilyen okból mindig ki van hagyva, pedig tevékeny részt vállalt...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 16:00 #47146

• Gipszj
Gipszj írta:
én csak egyben hiszek: hogy kiderüljön az igazság!!! amúgy te sem beszélsz rosszul, csakhát mondom, a tárgyilagosság se jó minden esetben... amúgy meg gondolom, te idősebb lehetsz tőlem, hogy már csak legyintesz rá

Nemcsak a korom de a szakmám miatt sem vagyok hiszékeny. Mint építő (statikus) mérnöknek mindenre előre kell gondolnom (kivitelező szakmai felkészültségére, ellenérdekeltségére, nem várt problémákra) ha nem akarok börtönbe kerülni. Amellet meg kell tudni élni is, fölmérve mindennek a valószínű igazság-tartalmát. Nagyot csak egyszer lehet tévedni ebben a szakmában,

mérnök? az szép! én csak irodákban tengek-lengek ám amúgy értesz a háborúhoz, vagy csak hobbi?

Csak hobbi, bár amikor külföldi országokban dolgoztam sok mindenhez hozzájutottam ami itthon elérhetetlen volt. Először jobb híján jártam baráti látogatáson lévő hadihajókon -a nevére egynek sem emlékszem, csak arra, hogy milyen nemzetiségű és feladatú volt- később kezdett komolyabban érdekelni a dolog. Addig csak a repülés érdekelt mint volt sportrepülőt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 16:06 #47148

• Gipszj
cserpakszabi írta:
Gipszj írta:

nemcsak Wellington volt ott Waterloo-nál!!! ott volt von Blücher is! csak valamilyen okból mindig ki van hagyva, pedig tevékeny részt vállalt...

Csakugyan odaért a végére, azért hagyják ki. Valójában Wellington elküldte Blücher-t, hogy egy - a főseregtől kikülönített francia seregtestet kb 20 ezer emberrel- tartson távol. Az egésznek az lett a vége, hogy Blücher és Grouchy (francia) fogócskázott. A franciák sohasem értek oda, Blücher valamivel a vége előtt. Megjelenésétől a visszavonuló franciák pánikba estek és elmenekültek. Wellington nélküle is nyert, de így nagyobb volt a győzelem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 16:21 #47151

• Einer spinnt immer!
Gipszj írta:

Csak hobbi, bár amikor külföldi országokban dolgoztam sok mindenhez hozzájutottam ami itthon elérhetetlen volt. Először jobb híján jártam baráti látogatáson lévő hadihajókon -a nevére egynek sem emlékszem, csak arra, hogy milyen nemzetiségű és feladatú volt- később kezdett komolyabban érdekelni a dolog. Addig csak a repülés érdekelt mint volt sportrepülőt.

nemár, volt pilóta, és hadihajó-utas? irigyellek pajtás!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 16:24 #47152

• Einer spinnt immer!
Gipszj írta:

Csakugyan odaért a végére, azért hagyják ki. Valójában Wellington elküldte Blücher-t, hogy egy - a főseregtől kikülönített francia seregtestet kb 20 ezer emberrel- tartson távol. Az egésznek az lett a vége, hogy Blücher és Grouchy (francia) fogócskázott. A franciák sohasem értek oda, Blücher valamivel a vége előtt. Megjelenésétől a visszavonuló franciák pánikba estek és elmenekültek. Wellington nélküle is nyert, de így nagyobb volt a győzelem.

érdekes, mink ezt úgy tanultuk még suliban, hogy Blücher volt a megmentő. nélküle Wellington nem nyert volna...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 16:35 #47155

• Gipszj
Gipszj írta:

érdekes, mink ezt úgy tanultuk még suliban, hogy Blücher volt a megmentő. nélküle Wellington nem nyert volna...

A csata délelőtt 1/2 12-kor kezdődött, Wellington (69ezer ember) védelemben várta a franciákat(72 ezer ember). A francia sereg jelentős része (15 ezer ember ) egy stratégiailag másodrendű pontot kívánt elfoglalni, amit jelentéktelen brit erők védtek. Nem sikerült. Délután a francia lovasságot támogatás nélkül küldték rohamra a brit gyalogság ellen. A támadás összeomlott, a lovasság megsemmisült. Napoleon ekkor bevetette legfőbb tartalékát a Régi Gárdát, de ők sem tudták kivetni Wellingtont az állásaiból, elkezdték a visszavonulást. Már esteledett mire megjelent Blücher. Megjelenésével vad futássá változott a visszavonulás. Egyébként hol tanították úgy, hogy Blücher döntötte el a csatát 27 ezer emberével?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 16:40 #47157

• Gipszj
Gipszj írta:

nemár, volt pilóta, és hadihajó-utas? irigyellek pajtás!

Nem voltam hadihajó utas, csak délutánonként (egy évben egyszer-kétszer fordult elő) 2-től ötig felngedtek ezekre a hajókra, bizonyos részüket meg lehetett nézni. Veszélyes helyekre (gépház), vagy fontos helyekre (híradó helyiség) nem engedtek. Egy francia desszant hajón, egy argentin iskola-vitorláson egy amerikai rombolón jártam.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2010-11-12 17:43
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 17:06 #47163

• Einer spinnt immer!
Gipszj írta:

A csata délelőtt 1/2 12-kor kezdődött, Wellington (69ezer ember) védelemben várta a franciákat(72 ezer ember). A francia sereg jelentős része (15 ezer ember ) egy stratégiailag másodrendű pontot kívánt elfoglalni, amit jelentéktelen brit erők védtek. Nem sikerült. Délután a francia lovasságot támogatás nélkül küldték rohamra a brit gyalogság ellen. A támadás összeomlott, a lovasság megsemmisült. Napoleon ekkor bevetette legfőbb tartalékát a Régi Gárdát, de ők sem tudták kivetni Wellingtont az állásaiból, elkezdték a visszavonulást. Már esteledett mire megjelent Blücher. Megjelenésével vad futássá változott a visszavonulás. Egyébként hol tanították úgy, hogy Blücher döntötte el a csatát 27 ezer emberével?

Szlovákiában, ráadásul középsuliban! ám mindegy, biztos úgyvan, ahogy mondod az iskola mindig a tankönyv szerint tanít, saját szavakkal sosem...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 17:16 #47167

• Gipszj
Gipszj írta:

Szlovákiában, ráadásul középsuliban! ám mindegy, biztos úgyvan, ahogy mondod az iskola mindig a tankönyv szerint tanít, saját szavakkal sosem...

Nem biztos. Ahova jártam gimnáziumba, ott diák is tarthatott órát. A Tolnay világtörténelme (1912-es kiadás) alapján tartottam órát a Boxer-lázadásról. A tanár hagyta az órát megtartani, a végén csak annyit mondott ez is egy megközelítése a dolgoknak, most (1969)másként látjuk ezeket. Kész.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 17:32 #47170

• Einer spinnt immer!
már 1969-ben is vettek lazán dolgokat? hihetetlen mikről még nem tudok...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 17:47 #47178

• Gipszj
már 1969-ben is vettek lazán dolgokat? hihetetlen mikről még nem tudok...

Akkor próbálkoztak az új gazdasági mechanizmus bevezetésével. A Kádár rendszer jelszava az volt mindenki velünk aki nincs ellenünk. Egyedül a gimnáziumban a világnézetünk alapjai tanárnőjével volt gond. Kérdeztem valamit-már nem emlékszem, hogy mit- erre elenforradalmárnak, hazaárulónak stb. nevezett. A Műszaki egyetemen tudományos szocializmus tantárgyból részletesen foglalkoztunk a Bibliával, Aquinói Szent Tamással, Lutherrel, Rousseauval, Voltairrel, Kanttal, Leninnel sokkal kevesebbet. Nem akartak meggyőzni, elmondták a többit ránkhagyták. Az első munkahelyemen (egy országos tevező iroda) egy horthysta tűzértiszt volt az osztályvezető. Párt-tag nem sok volt a főnökök között. Nálunk az osztályon a hoszegynéhány emberből nem volt egyse.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2010-11-12 18:50
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 18:10 #47191

• Einer spinnt immer!
országos tervező irodánál nem voltak párttagok? ez jóóó. akkor hol voltak, ha nem a bürokráciában? csak a hadügyminisztériumban meg a pénzügyeknél? azért akk ők sem voltak valami okosak. az is igaz, hogy voltak ál-kommunisták is azért szépszámmal, akik csak bólogattak a központ Moszkva utasításaira... De azért jó látni, hogy sokan (köztük te is) nem lettek kommunisták
Téma zárolva.

Válasz/Re:Az ún. csodafegyverek 2010 nov. 12 18:26 #47203

• Gipszj
Voltak olyan tervező irodák, amelyeknáél több volt a párt-tag, ilyen volt az ÁÉTI (honvédség). Nálunk irodavezetőtől fölfelé voltak párt-tagok, akiket hiányolsz azok inkább gyárak adminisztratív részében fordultak elő. Ha jól értem Szlovákiában nőttél fel, csak hírből tudom, hogy ott sokkal szigorúbban vették mint itt. Voltak persze muszka-bérencek, de azért az emberek nagy többsége nem ilyen volt. Hogy mennyire nem arra jó példa a Tu-154-B3-as repülőgép. A Malév főpilótáját elküldték Moszkvába az új gépet véleményezni. Ott elétették a szerződést, itt írd alá. (ez még az öt hajozóval repülő gép volt) Közölte a meglepett oroszokkal, hogy a gép nem kell ebben a formában. Tessék áttervezni 3 fő személyzetre. Mint régi katonai pilóta megvolt a megfelelő nexusa. Áttervezték. Nyilván meggyőzte őket, hogy nekik is jobb.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.20 másodperc
Joomla templates by a4joomla