Magyarharcos írta:
Hayate írta:
Panther írta:
Utóljára a vírusok halnak meg

.
De azt sem tudom elképzelni, hogy ha valóban lessz Leopard 1-esünk, milyen festése lesz (mint ahogy a Huey-nál is írtam), és hogy honnan van rá pénz?
A két beszerzés számos további problémát is felvet:
1. alkatrészellátás
2. a magyar honvédek talán nehezen álnak át az orosz technikáról. A Mi-24-esekben minden felírat orosz, de a Leopardban német (szerintem), az Uh-1-esben meg angol lesz.
3. sokáig tarthat a szerelők átképzése is
4. az nyugati fegyverek, pl. rakéták is mások, vagy ha az oroszokat megtartjuk, integrálni kell (el sem tudom képzelni, hogy mutatna egy Huey a Mi-24-esen megszokott rakétablokkokkal)
1. Miért probléma?
Elég sok van belőlük, sok ország is alkalmazza ezeket a típusokat.
2. Ahogy megtanulták a magyarok az orosz terminológiát, úgy megtanulhatják a (szerintem) könnyebb angolt is.
3. -
4. Az UH 1-est nem harci, hanem szállító helikopternek vennénk.
A Mig21-es, 29-es stb. típusokra is integráltak már nyugati fegyvereket, eszközöket, ez jóval bonyolultabb.
Már ne haragudj, de az orosz fegyverek az egyszerűségeikről voltak híresek. Csak összehasonlítás kép:
Vietnámi harcok idején, egy amerikai, vagy szövetséges katonát mennyi ideig kellett tanítani, hogy szét tudja szedni a M-16-ost, vagy a Car-15-öst? Legtöbb is azért puccsolt be, mert nem tartották karban rendesen. Annak a használata, tisztítása, karban tartása, meg stb, stb.
Ezzel szemben az orosz?
Hihetetlenül egyszerű. A fegyverek kezelése, karbantartás jóformán semmi. Egyszerű és hatékony. Az oroszok alapból arra mentek, ha megtámadják őket az amerikaiak, és \"ádáz kapitalista szövetségeseik\", akkor az egyszerű Iván paraszt bá is tudja megfelelő módon használni a fegyverét. Ezért van az, ha a Ak-47, és a család többi tagját bele teszed a sárba, vízbe, porba, piszokba, az ugyanúgy tüzelő képes lesz utána . Ha egy M-16-ost? Ha nem szeded szét rögtön, és nem pucolod ki, akkor annak annyi volt.
Vietnámban is a szervezett amerikai csapatok főleg egyszerű, parasztokkal (a föld művelőre gondolok) álltak szemben, akiknek a fegyver használati tréning nem volt több két óránál, és közel, ha nem hatékonyabbak voltak, a fél éves képzés alatt átment amerikaiakkal szemben.
Ui: Mit szóltok ahhoz hogy vissza akarják hozni a sorkatonaságot?<br><br>Szerkesztette: Magyarharcos, Időpont: 2011-04-03 21:11
Ezt mire írtad?
Nem minden esetben preferálom a nyugati technikát az orosszal szemben. Mindkettőnél vannak jobb, rosszabb eszközök.
De ha már felhoztad. Igénytelenebb egy AK, mint egy M16, de ez komolyabb fegyverrendszereknél nem biztos hogy előny. Erre hirtelen eszembe jutott egy másik példa, F-16 vs Mig-29. (tekintsünk el attól hogy az egyik vadászbombázó, a másik elfogóvadász)
Az orosz gép hajtóművének, sárkányának, GS-301es gépágyújának, rakétafegyverzetének stb. élettartama kevesebb, gyakrabban kell cserélni, felújítani is. (nyilván vannak kivételek, de nagyvonalakban ez a helyzet) Karbantartása munkaigényesebb, nemcsak a kéthajtóműves kialakítás miatt.
NATO tagságunk lévén, sok esetben okosabb nyugati technikát alkalmazni. Ugye nem kell magyarázom miért. Lásd Mig29-esek alkatrészellátása. Elékepesztő fejetlenség rugalmatlanság jellemezte sokszor a szállításokat.
Mindezek ellenére, szívesebben látnám Mi-171-es heliket, mint bármely nyugati társát.