Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Repülők

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 04 17:14 #56445

• Gipszj
Magyarharcos írta:
Szálin is nagy szám volt. Teheráni konferenciára tartott, a gép egy légtölcsérbe keveredett. Az meg utána ritkította a repülő gép tervezőit, mert annyira besokkolt a történtektől.

Termikbe. Egyébként mindíg azt hallottam, hogy Sztalin nem szerette a repülőgépet, talán egyszer sem ült föl rá. De ezt nem tudom biztosan.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 05 06:34 #56451

• Magyarharcos
Bocsi, én Teheránt értettem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 05 09:09 #56460

• Panther
Én láttam egy képet a neten, ahol Sztálin egy kocsi szélvédőjén lévő cetli felé nyúl. Vajon megbüntették? És ha igen, túlélte az ellenőr az esetet?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 06 14:06 #56488

Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 06 14:41 #56494

• Panther
Hm, ez az, amikor átalakított Lancasterekről dobtak speciális pattogó bombákat német gátakra, hogy megbénítsák a Ruhr-vidék ipari termelését?

Arról volt egy jó kis dokufilm a National Geographicon.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 06 17:18 #56502

• Magyarharcos
Azaz.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 07 06:53 #56522

• Panther
Eredetileg gömbölyű bombákat terveztek, de a fából készült burkolat mindíg leszakadt, amikor a bomba a víznek csapódott. Később a hengeres bombákat még a gépen megpörgették, és úgy dobták le. Párat kacsázott a vízen, majd a gátnak ütközve lesüljedt annak aljára, ahol a legnagyobb pusztítást végezhette.

Bár a németek pár hónap alatt rendbehozták a károkat, így az eredmény nem igazán volt hosszútávú.<br><br>Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-05-07 08:53
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 12 15:00 #56648

Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 13 11:00 #56660

• banditos
Panther írta:
Eredetileg gömbölyű bombákat terveztek, de a fából készült burkolat mindíg leszakadt, amikor a bomba a víznek csapódott. Később a hengeres bombákat még a gépen megpörgették, és úgy dobták le. Párat kacsázott a vízen, majd a gátnak ütközve lesüljedt annak aljára, ahol a legnagyobb pusztítást végezhette.

Bár a németek pár hónap alatt rendbehozták a károkat, így az eredmény nem igazán volt hosszútávú.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Panther, Időpont: 2011-05-07 08:53

IGen,én ezt speciell nem igazán hittem el először hogy a fa nem bírta el volna de beláttam hogy pedig tényleg így volt
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 13 15:36 #56665

• Panther
Azért figyelembe kell venni, hogy nagy sebességgel csapódik a víznek, az illesztések minősége, a fafaj, mind fontos tényező. Az ördög ugyebár a részletekben lakozik.

Szerintem a hasonlóan különleges rendeltetésű brit bombák közül a Tall Boy és a Grand Slam sokkal jobban megfelelt az neki szánt feladatnak.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 13 19:08 #56670

• Gipszj
Panther írta:

Szerintem a hasonlóan különleges rendeltetésű brit bombák közül a Tall Boy és a Grand Slam sokkal jobban megfelelt az neki szánt feladatnak.

Ugyan mi volt a hibája a gátromboló bombának? A célnak megfelelt, az összes megtámadott gátat lerombolták. Mit kellett volna még tudnia?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 13 20:57 #56671

• Metalljacket
\&quot;Szerintem a hasonlóan különleges rendeltetésű brit bombák közül a Tall Boy és a Grand Slam sokkal jobban megfelelt az neki szánt feladatnak.\&quot;

Mihez képest?
Wallis a \&quot;felpattanó\&quot; vagy másnéven kacsázó bombát speciálisan a német gátak lerombolásához tervezte meg. A másik két \&quot;szuperbomba\&quot; (egyébként Tally) a Bismarck testvérhajójának, a Tirpitznek megsemísitéséhez kellett. Az angol Navy-t rendkívül idegesítette a
norvég vizeken rejtőzködő Tirpitz, jó néhány eredménytelen támadás után fordult a fenekére pár sikeres szuperbomba becsapódása után.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 13 21:16 #56673

• Gipszj
Ez tévedés. A Tirpitz elsüllyesztéséhez nem kellett volna 12t bomba. A japánok Pearl Harbour-nál mezei 16\&quot;-os páncéltörő lövedéket használtak bombának jó eredménnyel. A Tirpitz a bombatalálatokon kívül az alóla a robbanásoktól kihordott talaj hiánya miatt süllyedt el. (a németek a hajó környékét feltöltötték, hogy ne süllyedjen el). Egyébként még mindíg nem értem, a gátrobbantásra tervezett bomba megsemmisítette a gátat. A Grand Slam ill. Tallboy bombát NEM a Tirpitz ellen tervezték, hanem erősen páncélozott vagy védett (akár vasbetonnal is!) célpontok, főleg mérnöki létesítmények (alagút, híd, épület) ellen tervezték. Ezeknek az alapozását kellett tönkretennie. A célra, amire tervezték megfelelt, ugyan úgy mint a gátromboló bomba, de az angol himnuszt ezek sem tudták elénekelni.<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-05-13 23:18
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 15 06:00 #56702

• Panther
Na ez biztos. Arra gondoltam, hogy a pattogókat (legalábbis az angolok) nem nagyon vetették be többször. Az amcsik sikeresen alkalmazták japán hajók ellen B-25-ösökről a saját verziójukat.

A Toll Boy és a Grand Slam több hidat is a földel tett egyenlővé Franciaországban és Észak-Olaszországban. A Tirpitz esete különleges. A hajó hosszú agóniában pusztult el, sokmindennel próbálkoztak az angolok. Egy bomba lehet sikeres, de ha nem találnak el vele valamit, akkor mindegy, milyen jó.

A gátromboló Lancaterek erős légvédelmi tűznek voltak kitéve, mert alacsonyan támadtak. A Tirpitzet támadók azonban magasról dobták le terhüket. Bár az is igaz, hogy a hajónak önmagában is jelentős légvédelmi arzenálja volt.

A Tirpitzenk is voltam légvédelmi gránátjai a főfegyverzethez, mint pl. a Yamatónak?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Repülők 2011 máj. 15 06:46 #56707

• Gipszj
Nem tudok róla, hogy a Tirpitz-nek a főtüzérségéhez lett volna légvédelmi lövedék.
A Tallboy és Grand Slam bombákkal nem kellett telitalálatot elérni. Úgy voltak kitalálva, hogy a célponttól bizonyos távolságig (a célpont jellegétől függően 10-30m) tökéletes hatást ért el. A modern fegyvereknél nem szükséges a telitalálat, sokszor közeli találat nagyobb kárt okoz. Elsősorban ilyenek a vizi fegyverek (torpedó, akna) A Gneisenau-t kb. 40m távolságból tette tönkre egy viziakna. Többet (ha jól emlékszem nem futott ki). A HMS Belfast-ot két és fél évig javították aknarobbanás miatt.

Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-05-15 08:47<br><br>Szerkesztette: Gipszj, Időpont: 2011-05-15 09:11
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.26 másodperc
Joomla templates by a4joomla