Hajcihő írta:
Gipszj írta:
Bocsánat, de úgy tudom, hogy vadász, vadászbombázó, csatagép változatai voltak, sőt ha nem tévedek még torpedóvető is volt.
Bocsi, de a Focke-Wulf 190 típust eleve vadászgépnek tervezték, az egyik legfontosabb célja az volt, hogy a Bf 109 konstrukciós hibáit küszöböljék ki vele.
Zuhanóféklapot soha nem terveztek hozzá.
A vadászbombázó feladatkör Hitler mániája miatt jelent meg a típusnál, a csatarepülő funkció pedig azért, mert igazán jó csatarepülőgéppel nem rendelkeztek, és, bár a Ju 87-es késői változatai kiváló harckocsielhárítónak minősültek, alacsony sebességük okán túl könnyű prédák voltak. Az Fw 190-eseket (jellemzően a vadászbombázó változatot) viszont viszonylag könnyű volt csatarepülő feladatra átszerelni, némi fenékpáncéllal, és gépágyúkkal.
Én nem írtam, hogy volt zuhanóbombázó változata, kétségkívül vadásznak tervezték, mert a 109-esnek kicsi volt a futómű nyomtávja, a szárnyába eredetileg nem lett volna fegyver stb.
A Stukák utolsó változatai nem sokkal voltak lassabbak mint az Il-2, de sokkal lomhábbak voltak. A szövetségesek írták, hogy elég volt egy kicsit elé lőni és a Stuka belerepült, mert nem tudott hirtelen kifordulni.