Kamikaze írta:
Hajcihő írta:
Gipszj írta:
Nem is tudtam, hogy B-29-ből is van repülőképes példány.
Hogy ma van-e még, azt nem tudom, de a 70\'-es években még volt.
Igen van repülőképes példány:
Az egyetlen repülőképes példány a Commemorative Air Force (CAF) /USA/ kötelékében egy Boeing B-29 Superfortress \"Fifi\" névvel (Serial number: 44-62070)!

Most néztem utána, a Fifit, újramotorozták, azaz motort cseréltek rajta. 2006-ban jelentették be, és 2010. július 15-re be is fejezték, és úgy gondolták, hogy július-augusztusban megint repülnek vele.
Arról még nem találtam adatokat, hogy ez megtörtént-e, de tökre klassz lenne.
A B-29-esek egyik legnagyobb gondja a motorok túlmelegedésre való hajlama volt, a másik pedig, hogy a sárkányszerkezet, ezen belül a főtartók igencsak kevéssé álltak ellen a korróziónak, ami statikailag nem kicsit veszélyes.
A helyzet az volt - hogy, mint a háború alatt épült gépek többségénél - itt sem számoltak hosszú szolgálati idővel, így aztán az anyagfáradás hosszú távú kiküszöbölésével sem törődtek igazán, így inkább olcsóbb és könnyebben megmunkálható anyagokkal dolgoztak.
1976. júliusában Tucsonban működött a B-29A (szériaszám: 44-70016) Sentimental Journey (az adatait most néztem meg), és annak üzemi karbantartó felszállásakor vehettem részt a repülésén. A gépet motorpróbázták, majd felszállt.
A lehetőséget az unokabátyámnak, és a keresztanyám fiának köszönhettem (az előző tengerészeti vadászpilóta volt a II. vh-ban a Csendes óceánon, többek között az Enterprise-on is szolgált, egyben általános repülőmérnök volt, az utóbbi pedig repülőgéptervező mérnök volt, és a Lockheed Skunk Works-ben dolgozott, sárkánytervezőként, Palmdale-ben).
Minekutána repülőmániások voltak, a szabadidejükben részt vettek veterán repülők felújítási, és - ha mód volt rá - repülőképessé építő munkálataiban.
Ők bulizták ki, hogy egy iskolakörre részt vehessek a repülésben, és a nyálamat csorgassam, hogy de jó lenne vezetni a madarat, de azt - persze - nem tehettem.
Mindenesetre így is elképesztő élmény volt.
Úgy tudom, hogy a gépet még évekig repképes állapotban tartották, néha-néha összegyűlt annyi pénzük, hogy felszálljon, majd valamikor \'81-ben lekonzerválták, és azóta is tervezik, hogy újra repképes állapotba hozzák, de az pokoli pénzbe kerül.
Egy ilyen gépet repképes állapotban tartani, folyamatosan ellenőrizni a szerkezetét, és állandóan cserélni benne a kenőanyagokat, hidraulikafolyadékot, üzemanyagot, ellenőrizni az elektronikát, újragyártatni, cserélni a - még állásban is - elöregedő alkatrészeket, stb., stb., a világ pénze sem elég, arról nem is beszélve, hogy hány szakember hány órai munkájára van szükség alkalmanként, hogy repképes állapotban tartsák.
Ehhez egy hadsereg anyagi lehetőségei kellenek, vagy valami őrült milliárdos folyamatos támogatása.
Sajnos ma nincs olyan repülőgépmániákus milliárdos, aki az ilyesmit finanszírozná.
Így aztán a gép - és még sok másik is - alszik. Talán örökre.