Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: Repülők

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 15 18:46 #42515

Bazooka Joe írta:
Hajcihő írta:
Varrógépnek is hívták.

Ja, ezzel repkedtek és bombáztak a szovjet pilótanők Sztálingrád felett.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-09-15 18:53

Meg mindenfelé a frontokon, éjszaka, és cefet idegesítők és hatásosak voltak.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 16 19:15 #42581

• Gipszj
Alkalmazták utasszállítónak (2 utas), kukacbombázónak, vontatógépnek (1 m/sec-nál jobban nem nagyon emelkedett még vontatmány nélkül sem.). Mentőrepülőgépnek is, de úgy tudom, hogy inkább csak gyógyszert és nem beteget szállított. Volt Könnyűbombázó változata is. 1928-tól volt gyártásban, először U-2 leánykori néven. Fék az nem volt rajta, ha jól emlékszem, ezért földön nehéz volt fordulni vele segítség nélkül. Miután végtelenül egyszerű gép volt ezért végtelenül megbízható is, a sérüléseket is jól bírta. A Hármashatárhegyen a gép életének utolsó napjaiban nekimentek véletlenül teherautóval, az alsó szárnyból letört egy nagy darab, de így is kiválóan repült.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 16 19:27 #42583

• HunBütyök
Mi az a kukacbombázó?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 16 19:33 #42585

• Gipszj
Mezőgazdasági repülőgép, permetező, vegyszerszóró
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 16 20:29 #42589

HunBütyök írta:
Mi az a kukacbombázó?

Permetező repülő!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 16 20:34 #42590

Gipszj írta:
Alkalmazták utasszállítónak (2 utas), kukacbombázónak, vontatógépnek (1 m/sec-nál jobban nem nagyon emelkedett még vontatmány nélkül sem.). Mentőrepülőgépnek is, de úgy tudom, hogy inkább csak gyógyszert és nem beteget szállított. Volt Könnyűbombázó változata is. 1928-tól volt gyártásban, először U-2 leánykori néven. Fék az nem volt rajta, ha jól emlékszem, ezért földön nehéz volt fordulni vele segítség nélkül. Miután végtelenül egyszerű gép volt ezért végtelenül megbízható is, a sérüléseket is jól bírta. A Hármashatárhegyen a gép életének utolsó napjaiban nekimentek véletlenül teherautóval, az alsó szárnyból letört egy nagy darab, de így is kiválóan repült.

Igen, Polikarpov halála után - tiszteletből - változtatták meg a típusjelét.

Egyébiránt ma sem ártana valami hasonlót gyártani, mert nagyon hülye pilótatanonc képes csak leamortizálni.

A fenntartása, és a javítása pedig filléres dolog. Csak egy száraz kis hangár kell hozzá, és \"örökéletű\".
Fékje tényleg nincs, ezért nem egyszerű a földön kormányozgatni, de két nem különösebben markos legény meg tudja emelni a farkát, és egy pillanat alatt megfordítható.
Jópofa, szelíd kis gép, én nagyon szeretem.<br><br>Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-09-16 22:35
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 08:14 #42603

• koi
Hajcihő írta:
Gipszj írta:
HunBütyök írta:
Na és Po-2-vel repültél már Hajcihő? Az is nagyon bájos kis masina. Még hagyományőrző hadijátékokon is felbukkan, és repül is.

Milyen vezetni vajon? Nem megy gyorsan de állítólag jól manőverezik.

HunBütyök, Időpont: 2010-09-15 17:32

Azzal még egyszer én is repültem a Hármashatárhegyen jutalomból utasként mielőtt leselejtezték. Ugy emlékszem, hogy a PAN-nal 1968-ban. Aztán el kellett égetni a következő évben, de lehet, hogy még 68-ban.

Engem Csaszi bácsi (Császár Károly) tanított meg vele repülni, a felújított HA-PAO-val, és \'85-ben repültem vele először egyedül Budaörsön. (Én is ajándékként kaptam ezt a lehetőséget, mert segítettem a felújítási munkákhoz némi pénzt, paripát fegyvert előteremteni, és még egy kicsit lakkoztam is a masinát.)
A Po-2-es egy igencsak jóindulatú, kezes, alapfokú iskolagép.

A hatvanas évek végén sajnos egy rakást leselejteztek és elégettek egy jó pár még működő darabot, mert sem intelligencia, sem pénz nem volt a restaurálásukra.
Lelkes civilek egy csomó alkatrészt összelopkodtak belőlük, így nyílt lehetőség aztán a HA-PAO felújítására.
A gép tulajdonságaira jellemző, hogy szegény Csaszi bácsi, \'86-ban a budaörsi repülőnapon, repülés közben szívrohamban meghalt, a gép pedig a halott pilótával szépen leszállt, és csak alig sérült meg!&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-09-15 20:47
én meg olyat hallottam,hogy a pilóta bealudt az angliai csata alatt a repülőben,a Spitfire meg szépen leszáll(nem orral lefelé)
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 08:17 #42604

• koi
Hajcihő írta:
Gipszj írta:
Nem is tudtam, hogy B-29-ből is van repülőképes példány.

Hogy ma van-e még, azt nem tudom, de a 70\'-es években még volt.

példa erre az a B-29-es ,amelyik a ,,Tienkét halálos perc\&quot;-ben szerepel
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 10:39 #42607

koi írta:
Hajcihő írta:
Gipszj írta:
HunBütyök írta:
Na és Po-2-vel repültél már Hajcihő? Az is nagyon bájos kis masina. Még hagyományőrző hadijátékokon is felbukkan, és repül is.

Milyen vezetni vajon? Nem megy gyorsan de állítólag jól manőverezik.

HunBütyök, Időpont: 2010-09-15 17:32

Azzal még egyszer én is repültem a Hármashatárhegyen jutalomból utasként mielőtt leselejtezték. Ugy emlékszem, hogy a PAN-nal 1968-ban. Aztán el kellett égetni a következő évben, de lehet, hogy még 68-ban.

Engem Csaszi bácsi (Császár Károly) tanított meg vele repülni, a felújított HA-PAO-val, és \'85-ben repültem vele először egyedül Budaörsön. (Én is ajándékként kaptam ezt a lehetőséget, mert segítettem a felújítási munkákhoz némi pénzt, paripát fegyvert előteremteni, és még egy kicsit lakkoztam is a masinát.)
A Po-2-es egy igencsak jóindulatú, kezes, alapfokú iskolagép.

A hatvanas évek végén sajnos egy rakást leselejteztek és elégettek egy jó pár még működő darabot, mert sem intelligencia, sem pénz nem volt a restaurálásukra.
Lelkes civilek egy csomó alkatrészt összelopkodtak belőlük, így nyílt lehetőség aztán a HA-PAO felújítására.
A gép tulajdonságaira jellemző, hogy szegény Csaszi bácsi, \'86-ban a budaörsi repülőnapon, repülés közben szívrohamban meghalt, a gép pedig a halott pilótával szépen leszállt, és csak alig sérült meg!&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Hajcihő, Időpont: 2010-09-15 20:47
én meg olyat hallottam,hogy a pilóta bealudt az angliai csata alatt a repülőben,a Spitfire meg szépen leszáll(nem orral lefelé)

Nos a Spitfire is egy kezes gép, és igencsak jól műrepülhető.
A kor konstrukciós szokásai szerint, repülési stabilitásra törekedtek gépeknél, ezért aztán viszonylag nagy kormányerő kellett az ebből való kitérítésükhöz.
Ugyanakkor egy vadászgépnél, de a műrepülőknél is, az instabil repülési tulajdonságok a legelőnyösebbek, a gép mindhárom tengelye irányában, mivel ez a gép fordulékonyságát növeli.
A Spitnél mindkét követelménynek igencsak jól eleget tudtak tenni, így a gép kiemelkedően műrepülhető, ugyanakkor könnyen vezethető volt. (Ugyanez nem vonatkozik a fel-, és leszállási paramétereire, mert ebben a tekintetben ugyanaz volt a hibája mint a Bf 109-eseknek, a szűk nyomtáv, ami instabillá tette a gépeket gurulásban. A Spit előnye a hátratolható kabintető volt, mert fel-, és leszállásnál a pilóta képes oldalt kinézni az orr mellett, és könnyebben korrigálni az oldalkormánnyal és a csűrőkkel a gép bepördülési hajlamát. A Messzereknél ez a hajlam a motorok erősödésével, és a légcsavarlapátok teljesítménynövekedésével egyenes arányban nőtt, és a háború végéig sem tudták megoldani.)
Kevesen tudnak egyébként a Spitek egyik jellemző, és remek tulajdonságáról, amely az aerodinamikai kialakításának volt köszönhető: Zuhanórepülés közben fokozatosan farnehézzé vált, és így kis erővel ki lehetett hozni a zuhanásból.
Amikor pedig vízszintbe állt, akkor azonnal stabillá vált, ahhoz, hogy túlhúzzák, ebben a repülési helyzetben, erős kormányráhatásra volt szüksége.
Következik mindebből, hogy nem kizárt az, hogy egy Spit képes szépen levitorlázni és - nagy mázlival, ami a futó nyomtávja miatt igencsak kellett hozzá - gond nélkül leszálljon, még komolyabb kilebegtetés nélkül is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 10:41 #42608

koi írta:
Hajcihő írta:
Gipszj írta:

Mikor készült a film?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 11:54 #42611

• koi
Hajcihő írta:
koi írta:
Hajcihő írta:
Gipszj írta:

Mikor készült a film?

az könyv,amiben Tahitin átalakítják a bombázót tájfunkutatógéppé.erősen ajánlom,de nem tudom ,ki írta
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 12:27 #42616

koi írta:
Hajcihő írta:
koi írta:
Hajcihő írta:
Gipszj írta:

Mikor készült a film?

az könyv,amiben Tahitin átalakítják a bombázót tájfunkutatógéppé.erősen ajánlom,de nem tudom ,ki írta

Akkor, mikor játszódik a könyv története?
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 15:09 #42632

Hajcihő írta:
Jagdpanther írta:
Nekem az első egyedül elkészített makettem is az volt:laugh: Egyébként láttam már azt amelyik repülőképes és magyarországon van, nekem a hangjáról egy fűnyíró jutott eszembe:laugh:

Varrógépnek is hívták.

Igen, meg hívták a Po-2-öt Csotrogánynak és Mari Néninek is!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 16:33 #42639

Kamikaze írta:
Hajcihő írta:
Jagdpanther írta:
Nekem az első egyedül elkészített makettem is az volt:laugh: Egyébként láttam már azt amelyik repülőképes és magyarországon van, nekem a hangjáról egy fűnyíró jutott eszembe:laugh:

Varrógépnek is hívták.

Igen, meg hívták a Po-2-öt Csotrogánynak és Mari Néninek is!

Stimmel.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Kedvenc repülők 2010 szep. 17 17:42 #42646

• koi
Hajcihő írta:
koi írta:
Hajcihő írta:
koi írta:
Hajcihő írta:
Gipszj írta:

Mikor készült a film?

Akkor, mikor játszódik a könyv története?

valamikor a 70-es években
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.19 másodperc
Joomla templates by a4joomla