Végre megnéztem A breszti erőd c. filmet.
2010-es orosz alkotás, állítólag 8 millió dollárból készült és ez meg is látszik.
Nagyszerű és nagyon durva csatajelenetek egész sorát láthatjuk benne, van itt minden elképesztő képsorokkal: légitámadások, kis légiharc, folyamátkelés, tüzérségi tűzcsapások, harckocsik, közelharc, bunkerkifüstölések, éjszakai támadások, tömegrohamok, apokaliptikus jelenetek egész sora, szóval akik a fentieket keresik egy vh-s filmben azoknak kötelező darab.
Békés idillel kezdődik a film, bemutatva az erőd helyőrségének és a családjaiknak nyugalmas hétköznapjait, aztán 1941 június 22-én hajnalban elszabadul a pokol és jó egy órán át pörögnek a fent említett jelenetek.
Aztán egy kicsit leül a film, a lendületes akciók helyett a védők szenvedései kerülnek középpontba és egy kitörési kísérletet leszámítva ez így is marad végig, a film ezen a szakasza a hősöknek állít emléket és ez igazán a végén csúcsosodik ki.
Az események jó részét egy 15 éves kadét szemén keresztül láthatjuk, de ez ne ijesszen el senkit, messze nem gyerekfilm, ritka durva képsorokkal van tele...
Negatívum kevés van, a németek az első percektől kezdve állatként viselkednek, de orosz filmekben ez megszokott, ahogy a tömegrohamok is, bár ezt nem feltétlenül védekezés gyanánt kellene produkálniuk...
Összességében jó volt, biztos nem most láttam utoljára.