Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A hónap képe

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 06:33 #16158

• Számvéber Norbert
Kedves HunBütyök!

A németek 1940-ben kivonták a rendszerből a lovassági szablyájukat. Ettől kezdve a lóról való harc alkalmas fegyver hiányában lehetetlen volt. Ám nem is akarták, mert mint mondtam, a lovakat csak helyváltoztatásra használták (jobb volt a terepjáró lépességük, mint a kerékpárnak).
A német felderítő zászlóaljak (később osztályok) lovasszázadainak és a gyalogezredek felderítő lovasszakaszainak nem a harc, hanem a figyelés és jelentés volt a feladatuk. Harcolni csak a legvégső esetben volt szabad nekik (ha megtámadják őket).

A magyar kir. honvéd lovasság megtartotta a szablyáját, tehát harcolhatott lovon is (csak gyenge, felbomlóban lévő, részben visszavonuló ellenség ellen volt ajánlatos, üldözés gyanánt). Az utolsó ismert magyar huszárroham 1944 októberében zajlott a Duna-Tisza közén (m. kir. 1. huszárhadosztály).

A szovjet és román lovasságnál is ez a helyzet. A szovjet 5. gárda-lovashadtest három hadosztálya pl. a Konradok alatt 1945 januárjában gyalog harcolt, nyakig beásva...

Üdv
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 08:04 #16164

• HunBütyök
Köszi az info-t! Ezt mind fel fogjuk hazsnálni!

És ha máér itt tartunk egy olyan kérdésem lenne, nemtudom hogy kérdeztem-e.
A németek amiket zsákmányoltak járműveket, azokat átfestették? vagy csak rájuk pingálták a fehér keresztet és az alakulatuk számát, meg egyéb azonosításhoz szükséges dolgokat és annyi?

sajnos fekete-fehér képeken nem látszik, hog ymi a helyzet. Olyat láttam, hogy finn jármóveknek világosabb a színe mint az eredeti szovjeteknek és a finn világoskék horogkerezst van rajtuk. De láttam sötétzöldet is belőlük...

Monjduk ezen a képen, a vízbe fulladt T-34-esen csak a keresztet látom, de a szín az nem hinném, hogy német szín.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 08:06 #16165

• HunBütyök
Amúgy a hét képe rovatban ez nagyon jól mutat ni:

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 08:10 #16166

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Köszi az info-t! Ezt mind fel fogjuk hazsnálni!

És ha máér itt tartunk egy olyan kérdésem lenne, nemtudom hogy kérdeztem-e.
A németek amiket zsákmányoltak járműveket, azokat átfestették? vagy csak rájuk pingálták a fehér keresztet és az alakulatuk számát, meg egyéb azonosításhoz szükséges dolgokat és annyi?

sajnos fekete-fehér képeken nem látszik, hog ymi a helyzet. Olyat láttam, hogy finn jármóveknek világosabb a színe mint az eredeti szovjeteknek és a finn világoskék horogkerezst van rajtuk. De láttam sötétzöldet is belőlük...

Monjduk ezen a képen, a vízbe fulladt T-34-esen csak a keresztet látom, de a szín az nem hinném, hogy német szín.

A zsákmányolt gépjárművek és páncélosok esetében teljesen változó volt a helyzet. Az egyik alakulat átfestette (ha volt rá ideje és festéke), a másik nem. Főleg azokat a zsákmány-gépeket festették át, amelyeket nagyüzemi körülmények között át is alakítottak (pl. a 21. Panzer-Division francia eredetű cuccait Franciaországban). Amit a hadműveleti területen egyből használatba is vettek (főleg páncélosokat torony nélkül, vontatásra), azokat általában nem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 08:10 #16167

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Amúgy a hét képe rovatban ez nagyon jól mutat ni:

A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.

Na de hol készült a fénykép, ugyi?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 08:52 #16173

• HunBütyök
Himalája? Én látok egy jetit az egyik hegyen integeni!
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 08:53 #16174

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
Himalája? Én látok egy jetit az egyik hegyen integeni!

Majdnem... Mandzsúriai hegyvidék, 1945. augusztus.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 09:10 #16175

• HunBütyök
A keleti front legkeletibb frontján készült akkor.
Nagyon kemény harc lehetett. Sztálin harckocsik meg T-34-esek a japán gyalogság ellen. JUJJJJJ!
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 09:19 #16177

• Számvéber Norbert
HunBütyök írta:
A keleti front legkeletibb frontján készült akkor.
Nagyon kemény harc lehetett. Sztálin harckocsik meg T-34-esek a japán gyalogság ellen. JUJJJJJ!

Volt ott páncélosütközet is...
Gondolhatod, a japán technikának mekkora esélye volt...

1945. augusztus 15-én (formailag a japán csapatok fegyverletétele után) a Kuril-szigetek egyikén a japán 11. harckocsiezred 39 Type 97-tel és 25 Type 95-tel megpróbálkozott a partra szálló szovjetek elleni harccal. A szovjet páncéltörő ágyúk a kétórás harcban, sűrű ködben 21 japán páncélost lőttek ki. A szovjetek is több mint 100 katonát veszítettek.<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-06-27 11:31
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 10:13 #16178

• HunBütyök
100 katonát vesztettek a szovjetek? és mennyit a japánok?

Amúgy a 97-e sme a 95-ös japán harckocsi, akármelyik verziójukról is van szó, még a Sherman-ek ellen in hatástalan volt szinte.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 27 18:22 #16199

• koszta
Ezt ne a hét képe témában, ha kérhetem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 28 04:32 #16204

• HunBütyök
Koszta, h avisszaolvasnál akkor láthatnád hogy a képről beszélünk! Irgumburgum!
Te sem gondolod komolyan ha ide belinkelünk egy szép képet, akkor átmegyónk máshová megvitatni, hogy idefigyelj, cimbi! Emléxel a másik topicban két hete felraktál egy képet... stb... naneeee
Egy képről pár hozzászólásban sztem lehessen helyileg beszélgetni.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 jún. 28 05:16 #16206

• koszta
Lehet, hogy eredetileg a képről indult a beszélgetés, de nézd meg, milyen szinten kanyarodtok el tőle. Sokszor teszel fel olyan kérdést, aminek semmi köze nincs a képhez. Lehetne úgy, hogy a kérdéseknek, amiknek köze van a képhez, azt itt teszed fel, és aminek pedig nincs, azt másik témában? És akkor minden rendben lesz.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 júl. 04 06:38 #16457

• koszta
Az új hét képének a címét köszönöm Norbinak, de mivel Bütyök töltötte fel, így az ő nevét írtam oda. Legközelebb valamelyik Norbi által feltöltött képet teszek ki, hogy az ő neve is felkerülhessen.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A hét képe 2009 júl. 06 04:40 #16473

• HunBütyök
Boldog nénvapot Csaba páncélgépkocsi!

meg nekem is .
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.14 másodperc
Joomla templates by a4joomla