Kedves Gipszj!
Örülök a hozzászólásaidnak, bár egy részüket félreinformáltságnak tartom, más részükből én is tanulok....
Az olasz hajókhoz nem értek, nem is írtam cikket róluk éppen ezért.
Ami a hamis adatszolgáltatást illeti: az angol, amerikai, francia (tehát az első világháborúban győztes hatalmak, kivéve Japánt, ami már akor forralta Ázsia-uralmi terveit, és Olaszországot, ami meg átverve érezte magát) nem szolgáltattak hamis adatokat, ugyanis ez nem állt érdekükben. Mivel a szerződéseket ugyanúgy ők diktálták, mint a Párizs környéki békéket, nekik ez kényelmes megoldás lett volna arra, hogy fenntartsák és állandósítsák a fölényüket. A hamis adatszolgáltatásra csak a későbbi tengelyhatalmak voltak rászorulva, ugyanis nekik kellett titkolniuk azt a tényt, hogy aktív háborúra fegyverkeznek. Ehhez képest a németek igyekeztek betartani a szerződéseket, ez eredményezte a Graf Spee-osztályú \"zsebcsatahajók\" építését, ám a japánok egyszerűbb megoldást választottak: egyszerűen hazudtak. A Soryu osztályú hordozóikat is 10,000 tonnásként jegyeztették be, holott 18,000 tonnásak voltak. Ugyanígy jártak el a Mogami osztály cirkálóikkal is. A csatahajóikat nem tudták lehazudni, mivel a Kongo osztály még angol tervek szerint épült (eredetileg csatacirkálóként), de a 8-8 terv szerinti hajókat is kevesebb súllyal jegyeztették be, mint ahogy valójában voltak.
A standard vízkiszorításba valóban beletartozott a lőszer, üzemanyag, stb., de az általam megadott bruttó vízkiszorítás legénységgel, élelmiszer-ellátmánnyal, ágyneművel, stb. értendő. Nevezhetnénk harci vízkiszorításnak is. Nettó alatt a standard-et értem, a szerződések is ezt szabályoztál. Ha ez zavart okozott, azért elnézést kérek.