Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A Waffen-SS

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 31 14:08 #27130

• Bazooka Joe
Na találtam egy nagyon részletes térképet a falaisei katlanról. Ugyan nem csak a Waffen-SS hadosztályai harcoltak \"benne\", de azért szép számmal megtalálhatóak voltak benne. A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.
Csatolmányok:
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 31 14:52 #27134

Ha valaki tudna történeteket mesélni amik tülélő ss katonákról szól az kérem írjon nekem pmben
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 31 15:26 #27136

• Bazooka Joe
Nekem vannak, de jobbára könyvekben találhatóak meg.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 31 15:58 #27137

Bazooka Joe írta:
Na találtam egy nagyon részletes térképet a falaisei katlanról. Ugyan nem csak a Waffen-SS hadosztályai harcoltak \"benne\", de azért szép számmal megtalálhatóak voltak benne. A kép rejtve van vendégek elől, jelentkezz be vagy regisztrálj a megtekintéshez.

Jó kis térkép. Látható hogy északról a kanadai-lengyel hadosztályok bénázása mentette meg a németeket a teljes pusztulástól...Meg persze a Hitlerjugend hadosztály,akik velük szemben álltak, de ennek ellenére Durva menet lehetett, Falaise-Argentan, Trun-Chambois között. A beszámolók szerint a visszavonuló német egységek vissza se lőttek csak menekültek az egyre szükülő résen át, kacsavadászat jellege volt. A HJnak ha jól tudom egy harcjárműve sem maradt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 31 17:57 #27152

• Bazooka Joe
És úgy tudom, hogy 1 út vezetett végig ezen a területen. Szóval kicsit hajazott a Market Garden hadműveletre. A 12. SS-páncéloshadosztály valóban, elvesztette járműveinek jelentős részét.

Ike véleményen a katlanról:

\"A falaise-i harcmező kétségtelenül a háború egyik legnagyobb vesztőhelye volt. Az utakat és a mezőket teljesen eltorlaszolták a megsemmisült járművek, valamint a holttestek és az állatok tetemei, így az előrejutás rendkívül megnehezült. 48 órával a rés lezárása után gyalog tekintettem meg a helyszínt, amely leginkább Dante poklára hasonlított. 100 és 100 métereket lehetett megtenni úgy, hogy az ember csak oszladó holttestekre lépett.\"

A Szajnáig tartó menekülésben a Német Hadsereg kb. 45.000 embert vesztett. A németek teljes vesztesége Normandiában elérte a 450.000 főt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 31 18:54 #27158

A hitlerjugend mindig is kutodott és kimagaslott a harcokba hiszen fanatikus fiatalokból ált akik azt hitték a halálukal segítik németországot a végső győzelem elérésében
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 04 20:20 #27436

• Oberstgruppenführer
Kiolvastam Norbi SS-Páncélosok-Normandiában c. könyvét és megdöbbentem: Veszteségeiknek csupán 6%-a volt köszönhető a szövetséges légi tevékenységnek. A legtöbb harckocsit a 17 és 6 fontos páncéltörő ágyúk lőtték ki kb 30%-át a veszteségeknek és ezeket is akkor amikor a Németek ellenlökéseket kíséreltek meg, vagy visszafoglaltak stratégiai pontokat. A másik jelentős tényező a tüzérség volt az is több mint 25%-át semmisítette meg a Hitlerjugend harckocsijainak.

A D-day-től a Falais-i katlanig 645 harckocsit lőttek ki a HJ-sek és 230-at veszítettek.

Szerintem két hadosztály erősítéssel visszaverték volna az Angolokat Caentől és a hídfőket is felszámolhatták volna.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 04 20:24 #27437

• Bazooka Joe
Igen valóban érdekesek azok az adatok a könyvben. Én (is) nagyobbra tippeltem volna a repülőgépek ált. okozott páncélos veszteségeket.

Oberstgruppenführer írta:
Szerintem két hadosztály erősítéssel visszaverték volna az Angolokat Caentől és a hídfőket is felszámolhatták volna.

Kérdés, hogy milyen hadosztályokkal... mert sima egyszerű gyaloghadosztályokkal kétlem, hogy ez sikerült volna.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-02-04 21:25
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 04 20:33 #27439

• Oberstgruppenführer
Szerintem pont a jó gyaloghadosztályok hiányoztak onnan megfelelő hozzájuk tartozó tüzérséggel persze azokkal lehet jól lerohanni a páncéltörő állásokat tüzérséggel füstöt lőni rájuk és roham aztán ha kiiktatták a sövényekben/erdők szélén lévő páncéltörőket jönnek a harckocsik és elintézik az ellenséges páncélosokat géppuskafészkeket és lehet is tovább haladni. Itt pont az volt a gond, hogy a harckocsizók gyalogsága sokszor elfogyott és leszakadozott a roham közben és nem volt füstjük sem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 04 20:40 #27440

• Bazooka Joe
A partot is gyaloghadosztályok tartották, és június 7. - 8.-ra már mindegyiket visszaszorították onnan. Szerintem pc. ho.-okkal lehetett volna őket visszaszorítani a tengerbe. Ahogy ezt Kurt Meyer el is mondta.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 05 06:32 #27445

• Oberstgruppenführer
A Partot védő gyaloghadosztályok rosszul felszereltek és gyengék voltak hiszen nem ott várták a támadást.
Én valami komolyabb gyalogságra gondoltam mondjuk a Brandenburgi ezredek vagy SS-lovas/gyalog hadosztályok, ezredek.

A Brit parancsnokság biztos ki volt készülve Caen ostroma közben egyfolytában küldik az egységeket azok meg csak a veszteségeket jelentik és nem is kicsiket!

A HJ légvédelmi tüzérei 23 gépet lőttek le Normandiában az nem semmi kíváncsi voltam mennyire lehet hatékony egy wirbelwind vagy egy FlakPanzer 38t hozzáértő személyzettel hát most megtudtam eléggé . Meg az is poén, hogy a HJ találta fel a Wirbelwindet(igaz akkor még nem védte páncélzat a kezelőket). Volt egy sérült panzer IV-esük és valakinek eszébe jutott mi lenne ha rászerelnének egy négycsövű légvédelmi gépágyút. Át is építettek kettő panzerIV-et így és be is vált a találmány aztán megmutatták Hitlernek fényképen akinek elnyerte tetszését és megindult ezek kialakítása. Ekkor már kiegészítő páncélzattal.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 05 12:15 #27450

• Bazooka Joe
A Partot védő gyaloghadosztályok rosszul felszereltek és gyengék voltak hiszen nem ott várták a támadást.
Én valami komolyabb gyalogságra gondoltam mondjuk a Brandenburgi ezredek vagy SS-lovas/gyalog hadosztályok, ezredek.

Hát azért volt egy ami nem volt gyenge...

Egyébként még ha több gyal. ho.-t is hadrendbe tudnak állítani még úgy is sokkal nagyobb az élőerő különbség a két fél között. Én kitartok amellett, hogy páncélosokkal felvonulni a parthoz és visszaszorítani őket a tengerbe. Kérdés az, hogy ezt az akciót a szövetséges légierő + hajóflotta mennyire akadályozta volna...

Aztán még írtad ezt:

Itt pont az volt a gond, hogy a harckocsizók gyalogsága sokszor elfogyott és leszakadozott a roham közben és nem volt füstjük sem.

De a pc. ho.-okat alkotó 2 vagy több páncélgránátos-ezredek katonáit nem járművekkel szállították? Nevezetesen mondjuk motorkerékpárokkal, autókkal és Sd.Kfz. 250 + 251-ekkkel?<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-02-05 13:17
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 05 12:58 #27451

• Oberstgruppenführer
Csak addig szállították őket Sdkfz-vel amíg elérték a harci zónát onnan gyalog mentek különben nincs értelme a gyalogságnak ha bent ül a lövészpáncélosban mivel akkor nem tudja tüzével semlegesíteni az ellenséges állásokat és akkor könnyen ki is lövik őket hiszen az Sdkfz-t szemből is kilövik még a felderítő harckocsik is.
Onnantól kezdve, hogy az Sdkfz kirakta a gyalogságot fedélzeti fegyverével támogatta őket mögülük és ha sebesülés volt vagy plusz lőszerre volt szükség vissza lehetett vonulni hozzá. Vagy nyomulhatott a csapatokkal a páncélosok mellett de ekkor sokat veszítettek.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 09 11:18 #27707

• Zeki
Másold ki és átrakod
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 feb. 09 14:12 #27717

• koszta
Zeki írta:
Másold ki és átrakod

Az üzenet törölve lett, így már csak abban a témában látszik.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.24 másodperc
Joomla templates by a4joomla