Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A Waffen-SS

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 13 19:29 #29335

• HunBütyök
Ez félelmetes inkább. Pszichológiai hadviselést is szolgálta. Ha mondjuk partizán gyerek lettem vlna és arra ébredek ágyacskámban, hogy egy ilyen pofa kukkerol engem, azt hiszem megijedtem volna.

Amúgy a partizánokkal mindneki kegyetlenül bánt, de ők is így bántak az elfogott német és velük szövetséges katonákkal. Mondjuk voltak akik a partizánokkal bratyiztak is. Pl. a magyar katonák is küldtek be fegyvert a gettónak Varsónál, és adtak át fegywert a dán partizánoknak is dániában. Ez komoly!
Az olasz megszálló alakulatok is adtak fegyvert a francia partizánoknak és így tovább. Nag ylkeverdés volt. Ezért nem lehetett kegyelemmel lenni egyik oldallal sem. Pl. a partizánokkal barátkozó mi oldalunkn álló katonákat is halállal kellett súlytani. Ahogy a partizánok is kinyiffantották a megszállókkal barátkozó partizánokat. A partizán hadviselés volt a legkeményebb. Számomra mindig a partizánvadász és partizán alakulatok a legkeményebb és leghősiesebb alakulatok a második világháborúban. (Példuál a legendás Hubal, aki még 1941-ben is lengyel egyenruhában harcolt a nácik ellen!) Sokszor saját bajtársukról sem tudták hogy most velük van-e vagy ellenük? De a németek lángszórós B1 harckocsival felszerelt partizánvadász alakulatait is kedvelem.
Dirlegenyót nem mondjuk. Ő a kivétel.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 13 21:27 #29337

• GIXeRCool
Valahol meg is értelek...
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 14 21:13 #29394

• Bazooka Joe
Jagdpanther írta:
Nem tudom, én úgy emlékszem Wehrmacht egység volt, és azért nem vonulhattak be, mert Hitler az SSnek igérte ezt a dicsőséget.

Pedig pont ma néztem meg egy új filmet: Waffen SS Hitle Elit Hadserege és abban (is) megemlítették, hogy a \"Das Reich\" eljutott Moszkváig, vagy legalább is annak peremterületéig, annyira, hogy már a katonák látták magának a Kremlnek tornyait.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 13:01 #29641

Bazooka Joe írta:
Jagdpanther írta:
Nem tudom, én úgy emlékszem Wehrmacht egység volt, és azért nem vonulhattak be, mert Hitler az SSnek igérte ezt a dicsőséget.

Pedig pont ma néztem meg egy új filmet: Waffen SS Hitle Elit Hadserege és abban (is) megemlítették, hogy a \"Das Reich\" eljutott Moszkváig, vagy legalább is annak peremterületéig, annyira, hogy már a katonák látták magának a Kremlnek tornyait.

Már csak az a kérdés mit tettek volna ha esetleg eljutnak moszkváig is... Ha nem tudják körül keríteni, (amihhez nagy túlerő és utánpótlás kellett volna, mi nem volt), akkor indulhatott volna a frontális támadás, utcai harc, alá Sztálingrád... És Moszkva egy erődítmény volt, nézzetek utána milyen erődítéseket végeztek a szovjetek a fővárosukon, Sztálingrád ehhez képest kutyafüle. Szépen lassan kivéreztek volna.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 16:41 #29691

• Bazooka Joe
Konkrétan ez is történt. Mire eljutott a Das Reich odáig, már a végkimerülés szélén állt, a Moszkva utáni folyamatos védekező harcok pedig, végképp felőrölték a hadosztályt.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 17:17 #29698

• Zeki
Hát, igen és szinte napokat alatt hatalmas távokat kellett megtenniük. A Szövetségesek légi fölénye, ellátmány hiánya meg hab a tortán.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 17:55 #29701

Bazooka Joe írta:
Konkrétan ez is történt. Mire eljutott a Das Reich odáig, már a végkimerülés szélén állt, a Moszkva utáni folyamatos védekező harcok pedig, végképp felőrölték a hadosztályt.

Ezt arra írtam hogy néhány neves történész szerint, ha Sztálingrád helyett Moszkva felé fordulnak és sikerül elfoglalni megnyerték volna a háborút. De szerintem nem lett volna elegendő erejük 42ben indított német offenzíva erejét figyelembe véve, a B hadseregcsoport eredménye Sztálingrád körülkerítése, az A-nak betörés a Kaukázushoz, de jelentős sikereket nem értek el. Szerintem ha ezek hadműveletek helyett az átcsoportosításokat a Moszkva elleni támadáshoz intézik, maximálisan Moszkva bekerítése ami megtörténhetett volna. De biztos vagyok benne hogy nem tudják bevenni sohasem az erődrendszert.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 19:19 #29704

• Bazooka Joe
Egyetértek. Moszkvát, ahogy írtad egy erőddé építették át (jelentős civil segítséggel ugyebár ), ennek bevételéhez pedig a németeknek nem volt erejük.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 20:53 #29723

Bazooka Joe írta:
Egyetértek. Moszkvát, ahogy írtad egy erőddé építették át (jelentős civil segítséggel ugyebár ), ennek bevételéhez pedig a németeknek nem volt erejük.

Véletlenül nincs térképed erről a moszkvai erdőről, magáról a körülvevő védelmi vonalról, erdőköt, antitank trenches, nagyon védelmi gócpontok ilyesmik? Érdekelne de neten nem nagyon találtam térképek csak képeket hogy többszáz nő ássa az árkokat meg barikádokat.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 21:03 #29724

• Bazooka Joe
Egyenlőre csak ennyit tudok segíteni.

commons.wikimedia.org/wiki/Category:Battle_of_Moscow

Német 7. Páncélos Hadosztály támadása:

en.wikipedia.org/wiki/File:Moskau1941vonLuckJackroma.jpg
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 21:14 #29726

• Bazooka Joe
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 21:16 #29727

Hmm köszi. Érdekes... Amit belinkeltél utolsó képen a 7.hdo támadása, látszik a korabeli Moszkva elhelyezkedése. Meg lehet nézni stratégialag gyakorlatilag északról és nyugatról sebezhetetlen, folyókkal tavakkal van körülvéve. Magát a várost is átszeli az a folyó, na most el lehet képzelni ilyen helyen hogy tudnának a németek átkelni, bár nem nagy folyó de elképzelem ahogy a túlsó parton az épületek/romok közé beásott lévő szovjet tüzérség várja az átkelést.

Moszkvától délebbre lett volna ésszerű támadni kelet felé majd élesen északfelé moszkvák dél keletről betámadva, körülkeríteni... Ez reális lett volna, De hogy utána mi lett volna, szerintem semmi, német visszavonulás csak kicsit északabbra az eredetitől.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 17 21:18 #29729

Bazooka Joe írta:

Wow köszi, holnap átnézem a linkeket, most kidőltem...
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 20 12:20 #29915

Joe a Waffen SS-ben voltak lengyelek?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 20 12:26 #29918

• Bazooka Joe
Elvileg minden megszállt országban létrehoztak toborzó irodákat... de biztosra nem mondanám.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.28 másodperc
Joomla templates by a4joomla