Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A Waffen-SS

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:26 #30212

művésznő írta:
Igazán nem értem a logikátokat: azért mert vannak bűnösök, akik (még) nem lakoltak meg, a felelősségre vontakat is felmentenétek?! Ahelyett, hogy örülnétek, hogy ebben az esetben utolérte az igazság a gyilkost!

Pont te értelmezel félre minket, éppen hogy akkor keressék a másik oldal háborús bünöseit is, ha már az egyikét, a vesztesét. Ezt nevezik egyenlőségnek, igazságosságnak, mindig ez hangoztatod akkor nem ártana néhányszor alkalmazni is ezeket a magasztos dolgokat.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:33 #30213

• művésznő
portillo írta:
művésznő írta:
Igazán nem értem a logikátokat: azért mert vannak bűnösök, akik (még) nem lakoltak meg, a felelősségre vontakat is felmentenétek?! Ahelyett, hogy örülnétek, hogy ebben az esetben utolérte az igazság a gyilkost!

Pont te értelmezel félre minket, éppen hogy akkor keressék a másik oldal háborús bünöseit is, ha már az egyikét, a vesztesét. Ezt nevezik egyenlőségnek, igazságosságnak, mindig ez hangoztatod akkor nem ártana néhányszor alkalmazni is ezeket a magasztos dolgokat.

Nem is állítottam az ellenkezőjét! De csak azért mert ez a gyilkos SS volt és nem tengelyhatalmi, attól még gyilkos és méltó az ítéletre.
Ha tengelyhatalmi gyilkost fognak perbe a tetteiért, azt is e szerint ítélem majd meg.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:36 #30214

Ha tengelyhatalmi gyilkost fognak perbe a tetteiért, azt is e szerint ítélem majd meg.

Majd ha lesz olyan:whistle: Mert mint ugye tudjuk, a Történelmet a győztesek írják:(
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:36 #30216

művésznő írta:

Nem is állítottam az ellenkezőjét! De csak azért mert ez a gyilkos SS volt és nem tengelyhatalmi, attól még gyilkos és méltó az ítéletre.

Ezt hogy érted??? A tengelyhatalmiak az a német-japán-olasz oldal.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:39 #30217

Jagdpanther írta:

Majd ha lesz olyan:whistle: Mert mint ugye tudjuk, a Történelmet a győztesek írják:(

Sose lesz ilyen, nem is volt. Művésznő nagyon naiv vagy nem tudom...
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:41 #30218

portillo írta:
művésznő írta:

Ezt hogy érted??? A tengelyhatalmiak az a német-japán-olasz oldal.

Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:42 #30219

portillo írta:
Jagdpanther írta:

Az optimizmus jó dolog, de mint tudjuk a jóbol is megárt a sok:laugh:
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:50 #30220

• művésznő
portillo írta:
Jagdpanther írta:

Te meg nagyon szkeptikus vagy...és ha mégis úgy lenne, ahogy mondod, akkor ez a konkrét ügy már nem is bűn?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 15:54 #30222

művésznő írta:
portillo írta:
Jagdpanther írta:

Te meg nagyon szkeptikus vagy...és ha mégis úgy lenne, ahogy mondod, akkor ez a konkrét ügy már nem is bűn?

Szkeptikus helyett realista.

De kedves művésznő itt senki nem arról beszélt hogy védjük a gyilkosokat, vagy ilyesmi... szó sincs ilyesmiről, ha bünös, bünhődjön de... Már leírtuk ezerszer hogy miért furcsa az ügy, nem ismétlem.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 16:09 #30225

• művésznő
Márpedig nagyon úgy tűnt a kezdeti hozzászólásokból, hogy nagy a felzúdulás, az illető elszámoltatása miatt...
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 17:29 #30229

Bazooka Joe írta:
Talán mindmáig kényes téma, de azért felvetem...

Csakhogy Hajcihő ne köthessen bele előre leszögezem:

\"A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának 1992. március 4-én kelt, és jogerősen kihírdetett C. 1254. sz. ítélete szerint:

... a Budapesti Népbíróság 1946-ban hozott ítélete - amely szerint a magyar SS-hadosztályokban harcoló katonák közül mindenkit háborús bűnösnek minősítettek - törvénysértő volt...\"

Kinek mi a véleménye a (25.) Hunyadi és a (26.) Hungária SS-hadosztályokról, illetve ezeknek a küzdelmeiről?
Na sziasztok, sokáig nem \"kötözködtem\" és most sem fogok.
Ha a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága másként ítélt volna, azt tartottam volna elfogadhatatlannak.

Azonban kevertek kétféle fogalmat.
A háborús bűncselekmény nem feltétlenül katonai bűncselekmény. Katonának sem kell hozzá lenni, hogy elkövesd.

És itt van a kutya elásva.

A katonai parancsmegtagadás az pl. szolgálati bűncselekmény, azaz katonai bűncselekmény.

Ha azonban a katona nem tagadja meg a parancsot, és ezen keresztül pl. civileket gyilkol, az háborús bűncselekmény.

A dolog ott válik nagyon faramucivá, hogy a parancsmegtagadásért háborúban, szinte mindig, azonnali halálbüntetés jár, így aztán a katonákat olyan helyzetbe hozzák, hogy - gyakorlatilag - nincs választási lehetőségük.
Lehet, hogy felismerik, hogy amit elkövetnek az háborús bűncselekmény, és az sem menti fel őket, ha nem ismerik fel, hiszen a törvény ismeretének a hiánya, nem mentesít a felelősségre vonás alól, azonban a kényszerkörülményeket - már, ha demokratikus jogalkalmazásról van szó - enyhítő körülményként kell értékelni.
Ha pedig belegondoltok abba, hogy ki az az eszement hülye, aki vállalja az azonnali kivégzést, mert megtagadta a parancsot, akkor az ilyent lámpással kell keresni, mégpedig jó sokáig.
Kb. annyi ilyent találnátok, mint fehér hollót.
Vagy a csávó momentán öngyilkos akar lenni, és sokkal kényelmesebb, ha nem neki kell vacakolnia az egzekúcióval.

A jogsértő parancs ellen azonban lehet tiltakozni. Ennek ellenére, ha a parancsnok döntést hoz, azt végre kell hajtani.
A katona nem jogász, hogy jogászkodjon, na pláne nem a harctéren.

És van itt még egy körülmény.
A német hadsereg, na pláne az SS alakulatok parancsnoki láncában a parancs elleni tiltakozás - enyhén szólva - kétesélyesen volt beépítve.
Nagyon jól kellett feküdnie annak a parancslánc felsőbb régióiban, aki akár csak a tiltakozást is megengedhette magának, hát még a parancsmegtagadást!

Ez még a demokratikus hadseregek gyakorlatában is egy igencsak kényes és életveszélyes dolog volt.

Ezért aztán én bizony nagyon is kétesélyesnek érzékelek minden olyan ítéletet katonákkal szemben, ahol a katona politikai beállítottságának, elkötelezettségének nem lehetett köze egy háborús bűncselekményre utasító parancs végrehajtásában.
Ez egyfajta 22-es csapdája.

Mondjuk a lágerőrök gyilkosságaival nem tudok mit kezdeni, éppen úgy mint a \"parancstúlteljesítőkkel\" sem, mert ezek meggyőződésből gyilkoltak.

Az ilyen alakulatokban való részvételt ugyanis vagy meggyőződéshez kötötték, vagy büntetésből rendelték el.

Értem ez a német SS alakulatokra.

A Waffen SS az kiemelt kvalitású harci alakulat volt, egyfajta elit.
Harci cselekményekre szervezték.

Szóval ebben a kérdéskörben nem egyszerű igazságosan dönteni.

Amiben nem értek egyet sokatokkal: Azért, mert sem a szövetségesek háborús, sem a kommunisták háború utáni bűncselekményeit nem állították, állítják kellő súllyal bíróság elé, ez még nem ad felmentést az alól, hogy a tengelyhatalmak bűncselekményeit el kell ítélni!

Az én véleményem az, hogy az egyenlőségnek a győztes oldal bűncselekményeire is vonatkozni kellene.
Hogy ez nem így történik, annak történelmi oka van.
Nem lett volna nürnbergi per, ha a szövetséges hatalmak nem tesznek eleget a Szovjetúnió zsarolásának, hogy sem Nürnberg, sem más nemzetközi fórum nem vizsgálhatja a szövetségesek (naná, hogy itt a Szovjetúnió önmagát értette), háborús bűncselekményeit.
Ezt a nürnbergi per elvi passzusában ki is fejtették, kb. azzal a szöveggel (a fene jegyzetelje ki a pontos szövegét), hogy a szövetséges hatalmak oldaláról elkövetett háborús bűncselekmények vizsgálatának hiánya, nem akadálya a tengelyhatalmak bűncselekményei kivizsgálásának és elítélésének.

Mivel pedig a szövetségeseknek is volt vaj a fejükön (bár nem annyi, mint a németeknek és a tengelyhatalmaknak, de azért nem kevés), így roppant könnyen belementek ebbe a kompromisszumba.
Ki mondta, hogy nem opportunisták?

Mindenesetre, nem azt kellene hangsúlyozni, hogy ne bántsák szegény öreg egykori SS katonákat, hiszen volt ám Katyin, meg még sok minden egyéb is a szövetséges oldalon, hanem azt, hogy MINDEN háborús bűncselekményt el kell ítélni, és amennyiben a bűnös él, akkor személyében, ha pedig nem, akkor magát az elkövető hatalmat kell elítélni, megnevezve a bűnösöket.
A cselekményekért pedig a jelenlegi államuknak, mint politikai jogutódnak helyt kell állnia.

Tehát nem az SS-ek és egyéb német, vagy tengelyhatlmi háborús bűnösök felelősségre vonása ellen kellene tiltakozni, holmi hamis egyenlősdi nevében, hanem a szövetséges háborús bűncselekmények felderítését és megbüntetését kellene szorgalmazni, első helyen elhárítva a nürnbergi doktrina akadályát.

Annak az adott politikai konstellációban pozitív szerepe volt legalább az igazság egy részének a kiderítésében, mára azonban - ha a szövetséges erők demokratikus államai valóban demokraták - elhárult a hatalmi, politikai akadálya annak, hogy ne csak tessék-lássék (Oroszország pl. csendesen és kárpótlás nélkül, de bocsánatot kért a lengyelektől Katyinért, tehát már ő sem ragaszkodik túlzottan a nürnbergi doktrinához)), hanem ugyanolyan alapossággal és következetességgel járjanak el a maguk bűnei ügyében is, mint amilyen alapossággal és következetességgel a német bűnösökkel szemben eljártak, és eljárnak.
Valószínű, hogy sokkal kevesebb és kisebb súlyú disznóságra derülne fény, de lenne mit a felszínre hozni.

Ha megtörténne, akkor még muníció se lenne az olyan ostobaságok számára, amelyik összemossa az agresszor, totalitárius, tudatosan jogsértő német kalandorságot, a deffenzív szövetségesek cselekményeivel.

Ma túl sok teret enged ez, az ujjal mutogatásnak.

Ha az igazságot keressük, akkor a valóságot fel kell tárni, és azonos súllyal kell az azonos súlyú cselekményeket elbírálni.

A jog előtt ugyanis mindenki egyenlő. (Vagy kellene legyen.)
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 18:19 #30236

• Bazooka Joe
Hmmm, valami egészen más válaszra számítottam tőled, de kellemeset csalódtam.

Egyébként nem úgy lett volna fair, hogy közvetlenül a háború után ítélik el őket, és nem így 60 vagy több év után?<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-03-24 19:21
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 18:30 #30237

• Bazooka Joe
művésznő írta:
Csakhogy mintha a bácsi (aki akkoriban egyáltalán nem volt bácsi és lehet, hogy az volt bácsi, akit megölt) nem harctéren, ellenséget ölt volna, hanem civileket... másrészt meg ha ártatlan volt, miért érezte fontosnak, hogy évtizedekig bujkáljon?
És tényleg csak azért mentegeted mert SS katona volt és nem tengelyhatalmi?

De ő 3 holland ellenállót lőtt le. Legalább is a cikkben ezt írják. Namármost az SS és egyes Waffen-SS alakulatokat előszeretettel alkalmaztak ilyen akciók végrehajtásához.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 18:35 #30238

• Bazooka Joe
Hajcihő írta:
Az ilyen alakulatokban való részvételt ugyanis vagy meggyőződéshez kötötték, vagy büntetésből rendelték el.

Értem ez a német SS alakulatokra.

A Waffen-SS-nek, mint harcoló katonai szervezetnek talán az ártott a legtöbbet, hogy a közös adminisztratív irányítás miatt beszivárogtak soraiba a koncentrációs táborok volt őrei és az SS-Totenkopfverbände politikai fanatikusai is. (Az SS-TV-ből jött létre 1939. októberében a Totenkopf SS-hadosztály.)
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 már. 24 18:54 #30240

• Liberator
Az ilyen esetekben nem azt az embert terheli a felelősség, aki kiadta a parancsot? Minden esetben az elkövető is bűnös, és csak enyhítő körülményt kaphat a bíróság előtt?
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.41 másodperc
Joomla templates by a4joomla