Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A Waffen-SS

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 17:39 #9247

• Bazooka Joe
Nos akkor felvetek esetleg valami mást...

Szerintem a Waffen SS egy eléggé túlfejlesztett alakulat volt. Ha Hitler az újonnan gyártott hadi eszközök jó részét nem egyenesen nekik adta volna oda hanem egyenlően kapott volna belőle a Hadsereg is akkor talán tovább tudták volna húzni a háborút.

Vagy egyáltalán ha vmivel talán jobb együttműködés lett volna a hadsereg és köztük akkor talán jobban alakultak volna a dolgok?!

Hm mit gondoltok?<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-02 18:46
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:06 #9248

• Számvéber Norbert
Kedves Koszta!

Szerintem félreértettél valamit. Csak annyit írtam, hogy ha valaki csak magyarul olvas, akkor sok mindenről lemaradhat, amit magyarul még nem adtak ki.

\&quot;Minden író egy kicsit sarkít, mindenki az országa javára.\&quot;
Ez csak akkor reális veszély, ha az általa tárgyalt témában saját országa is érdekelt. Ez azonban messze nem mindig van így. Egyébként a hadtörténeti szakirodalom esetén szerintem szerencsésebb szerzőről vagy (had)történészről beszélnünk, mert az \&quot;író\&quot; önkénytelenül is gazdag fantáziával megáldott írástudót sejtett. Ez pedig a (had)történetírásban nem túl szerencsés...

Lehet, hogy egyszer-egyszer hivatkoztam wikipedia-ra, mert az egyből elérhető a vitapartner számára is. Amikor Glantz, Zetterling és Jentz nevét és műveit emlegettem, mintha kínaiul beszéltem volna...

Egy hadtörténeti fórum akkor komoly, ha megalapozott érvek és hiteles adatok feszülnek egymásnak, vagy éppen egészítik ki egymást (igen, bizony: számok, számok, számok), forrásokra hivatkozva.
Egymás joviális hátba veregetéséből és a puncsolásból (copyright Művésznő) még soha nem tanultunk semmit, ugyebár.

Üdv

Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-01-02 19:06<br><br>Szerkesztette: Számvéber Norbert, Időpont: 2009-01-02 19:08
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:12 #9249

• Számvéber Norbert
Kedves Joe!

\&quot;Hitler az újonnan gyártott hadi eszközök jó részét nem egyenesen nekik adta volna\&quot;

Milyen eszközökre gondolsz?
Valóban a Brünnben többféle fegyvert is terveztek a kifejezetten csak a Waffen-SS számára (pl. géppisztolyok, könnyűgéppuskák, páncéltörő puskák, rakéta-sorozatvetők, stb.), de ezeket csak kis mennyiségben és rövid ideig gyártották.

Üdv
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:18 #9252

• Bazooka Joe
Milyenekre-milyenekre pl.: az új tankokra Tigris-Párduc-Királytigris, új fegyverekre mint STG 44, (((Gewehr 43)))

Én a helyébe egy egységesen erős hadsereget hoztam volna létre nem pedig full extrás SS hadosztályokat.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-02 19:19
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:21 #9253

• HunBütyök
Számvéber Norbert írta::
Kedves Joe!

\&quot;Hitler az újonnan gyártott hadi eszközök jó részét nem egyenesen nekik adta volna\&quot;

Milyen eszközökre gondolsz?
Valóban a Brünnben többféle fegyvert is terveztek a kifejezetten csak a Waffen-SS számára (pl. géppisztolyok, könnyűgéppuskák, páncéltörő puskák, rakéta-sorozatvetők, stb.), de ezeket csak kis mennyiségben és rövid ideig gyártották.

Üdv

Csönd mindenki, Számvéber urat nem lehurrogni, nekem ő a mester! Legutóbbi könyve nincsen ugyan meg, de előbb utóbb meglesz.
Éppen a Mo. és a keleti hadszintér című könyv alapján modellezzük le az Alföldi harcokat!
Nagyon jó könyv, egyik kedvencem, de néhol hiányolom, hogy sokszor csak az van leírva, hogy ez és ezzi ennyi rohamlöveggel rendelkezett... nekem jobban tetszene, ha le lenne írva, hog ymondjuk 22 Su-85, 11 Su-100 stb... Most csak példákat hoztam del. Mindenesetre a Magyar Honvédség állományának felsorolása az nagyon jól jött, még a két harcképtelen magyar Tigrist is le tudtam rakni a térképre.

Maximális tiszteletem Számvéber úr!

u.i.: most nem nyalizás, hanem tényleg kedvenc íróm van itten! Olyan mintha Ronnie James Dio vagy Ozzy lenne a \&quot;vonal másik végén\&quot; .
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:24 #9254

• koszta
Csönd mindenki, Számvéber urat nem lehurrogni, nekem ő a mester! Legutóbbi könyve nincsen ugyan meg, de előbb utóbb meglesz.
Éppen a Mo. és a keleti hadszintér című könyv alapján modellezzük le az Alföldi harcokat!
Nagyon jó könyv, egyik kedvencem, de néhol hiányolom, hogy sokszor csak az van leírva, hogy ez és ezzi ennyi rohamlöveggel rendelkezett... nekem jobban tetszene, ha le lenne írva, hog ymondjuk 22 Su-85, 11 Su-100 stb... Most csak példákat hoztam del. Mindenesetre a Magyar Honvédség állományának felsorolása az nagyon jól jött, még a két harcképtelen magyar Tigrist is le tudtam rakni a térképre.

Maximális tiszteletem Számvéber úr!

u.i.: most nem nyalizás, hanem tényleg kedvenc íróm van itten! Olyan mintha Ronnie James Dio vagy Ozzy lenne a \&quot;vonal másik végén\&quot; .

Szerintem Számvéber Úr szaktudását senki nem kérdőjelezte meg. Biztos nem véletlenül dolgozik a HM-nél sem.
Illetve tudtommal a könyveire sem kapott kritikát, én nem olvastam (a többi fórumozó sem említette), amit nem tudok/tudunk, azt nem kritizáljuk.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:27 #9256

• Számvéber Norbert
Kedves Joe!

A W-SS önmagában egy potenciál-pazarlás volt, ebben egyetértünk.

Viszont a Tiger E, Tiger B nehézharckocsik és a Pantherek zömét a Heer kapta, nem a Waffen-SS.
A W-SS-nek 1942-ig nem is volt egyetlen harckocsija sem, StuG-ja is alig.
Az MP-44 gépkarabélyból is a Heer Volksgrenadier-Divisionjai kapták a legtöbbet, nem a W-SS. Érdemes megnézni a W-SS hadosztályok havi állapotjelentéseit...
Olvastad esetleg \&quot;A Waffen-SS Magyarországon\&quot; első fejezeteit?

Üdv
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:29 #9258

• Bazooka Joe
Nem mivel nem kaptam meg sehol! Tegnap erről is kérdeztelek (hogy hol lehet kapni) erre nagy hallgatás volt a válasz...

Norbi amúgy szerintem az SS elég sok modern felszerelést kapott máskülönben nem lehettek volna ennyire sikeresek.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-01-02 19:31
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:30 #9259

• HunBütyök
Jólvanna!
Nem azélrt írtam de ahogyan átfutottam a hozzászólásokat a páran a forresmegjelöléssel kapcsolatban volt némi eszmecsere.

Lehet kérdésem:

Borgward B IV utászjárműről nemnagyon lekek semmi infót...

Továbbá: 1939 után lenygel harcjárműveket soroztak be a wehrmacht kötelékébe? milyen elnevezéssel?
A magyar honvédség szolgálatából került német kezekbe harcjármű?

Igaz hogy a Barbarossás olasz expediciós csapatok csupán egyetlen harckocsitípust, az L6/40-et vitték szovjetunióba?

A magyar T-38 harckocsik amiket 1942-ben kaptunk a németektől azok eredeti német szürkék voltak vagy a magyarok átfestették őket?

A későbbi harcok folyamán a magyarok festettek át német járműveket és egyéb zsákmányolt holmikat?

És a németek a zsákmányolt sherman-t, t-34-et stb.. azokat átfestették például a 43 utáni mintájúakra?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:31 #9260

• Számvéber Norbert
Kedves Hunbütyök!

Köszönöm a méltató szavakat, de itt mindenki egyenlő.

Csak halkan jegyzem meg, hogy \&quot;Az alföldi páncéloscsata\&quot; című munkámban már vannak típusok is. A keleti hadszíntér és Magyarország egy összefoglaló munka, nem részletes monográfia.

Üdv
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:33 #9261

• Bazooka Joe
... a kérdésem még 1X az lenne, hogy lehet-e nagyobb könyvesboltokban úm.: Libri, Alexandra kapni???
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:33 #9262

• HunBütyök
A waffen SS bizonyos alakulatai rendelkeztek páncélautókkal, például egyik híres fotón (amit mai napig utálok mert a törikönyvünkbe az volt aláírva hogy SS katonák egy tank fedezékében harcolnak Lengyelországban) egy ADGZ páncélautót lehet látni. És van rajt aTotenkopf is. Továbbá rendfenntartó és mindenféle tisztogató SS alakulatok kaptak például zsákmányolt harckocsikat. Például a Char B1-esből a Prinz-Eugen SS hadoisztály a balkánon használta a lángszórós verziót partizánsütögetésre...
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:36 #9263

• Számvéber Norbert
Kedves Joe!

Már többször írtam, hogy nem lehet kapni, mert elfogyott (évekkel ezelőtt). Hét éve, 2001-ben jelent meg...

Viszont már régebben is belinkeltem ebbe a fórumba a netes változatot (teljesen megegyezik a könyvvel):

mek.oszk.hu/05000/05002/html/index.htm

Üdv
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:38 #9264

• Bazooka Joe
Hát könyvbe jobb lenne... a feltörekvő ifjúságnak már csak az marad h a rohadt monitor előtt ülve olvasgassa a könyvet?! Hogy van ez???
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 jan. 02 18:39 #9265

• művésznő
Jobb híjján.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.25 másodperc
Joomla templates by a4joomla