Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A Waffen-SS

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 19 20:42 #22941

1.Liebstanderte
2.Totenkopf
3.Nibelungen
Egyépként szerintem volt egy ss hadosztály emelyre nem voltak büszkék pl az önkéntes mert közönséges bűnözők alkották, (inkább a frontra mentek mintsem a börtönben maragyank)
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 19 22:11 #22946

• Bazooka Joe
... na ennek fuss neki még egyszer, mert nem értem. Melyik hadosztályról is beszélsz?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 19 23:06 #22947

Önkéntes ss-gránátos hadosztály
Alakulatai:
-SS-gránátos dandár
AZ alakulatot Himmler azokból a közönséges bűnözőkből hozta létre, akik a börtönt halajlandóak voltak felcserélni a fegyveres harccal.Parancsnokuk Dirlewanger is egy közönséges bűnöző volt .
A későbiekben is olyan hirhedt nevet szerzett magának amellyel szégyent hozott a Waffen SS hírnevére.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 05:43 #22948

• HunBütyök
Na a 29 orosz SS sem vlt gyenge. Később az ő számukat kapta meg az olasz SS 45-ben, miután a 29. oosz felmorzslódott.

Amúgy a Dirlewanger vezette alakulatról beszélhet!
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 06:53 #22949

• Bazooka Joe
Ok, most már megvan! A „Dirlewanger” SS-rohamdandár (később az SS 36. fegyveres-gránátoshadosztálya). Úgy hallottam, hogy a varsói felkelés leverésében is bevetették őket. Na képzelhetitek, hogy ott mit alkottak...

Egyébként tudtátok, hogy Mo.-on is harcoltak?<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-12-20 08:06
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 07:15 #22950

Nem de fejts márki egy kicsit bőveben
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 07:32 #22951

• Bazooka Joe
Máris!

\&quot;1944. december 10-én a szlovák területen állomásozó SS-rohamdandárt, tekintettel a szovjet csapatok előretörésére, Nyitra és Léva között a magyar határ biztosítására vetették be.

December 11-én a dandár egy SS-ezredét (ezredtörzs, két megerősített rohamzászlóalj, két könnyű tüzérüteg és egy sorozatvető-üteg) Ipolyság (akkor Magyarország területe) körzetébe vezényelték, hogy megerősítsék vele az ottani védelmet. Az ezredet saját vezetés alatt kellett bevetni. Tekintettel az alakulat &amp;#8222;különleges&amp;#8221; személyi állományára, nem volt szabad szétaprózva harcba küldeni őket, mert így könnyebben megszökhettek. A dandár e része a Fretter-Pico-seregcsoport alárendeltségébe lépett.

A dandár egyéb alakulatai a szlovákiai német csapatok parancsnokának alárendeltségében maradtak. Dirlewanger törzse és két rohamzászlóalj Teranynál (Ipolyságtól 12 kilométerre északnyugatra), másik két zászlóalja pedig Kékkőtől délre zárta le a Balassagyarmattól észak felé vezető utakat.

December 12-én a megerősített SS-ezred a magyar 2. honvéd páncéloshadosztály alárendeltségében volt bevetve Ipolyságnál, ahol a szovjetek jelentős létszámú lövészerőkkel indítottak támadást.

December 14-én már az SS-rohamdandár négy zászlóalja harcolt Ipolyságnál.

December 15-én a szovjetek páncélos ékei Ipolyságtól északnyugatra szétszórták a dandár egyes részeit. Bernecebarátitól északkeletre a 2/III. SS-rohamzászlóalj mintegy 200 katonája ment át a szovjetekhez. A dandár másik két zászlóalja északnyugat és északkelet felől viszont ellenlökést indított Ipolyság visszafoglalására, de nem ért el eredményt. Az SS-rohamzászlóaljak nyugat felé vonultak vissza. Egy SS-zászlóalj Ipolyságtól északkeletre Kelenye felé igyekezett.

December 18-án a dandár négy SS-rohamzászlóalja a magyar 2. páncéloshadosztály harccsoportjai között elosztva továbbra is Ipolyság körzetében harcolt. A dandártörzs Deméndről tartotta szemmel csapatait.

December 19-én a dandárt átszervezték. Két ezredében két-két rohamzászlóalj maradt. Ezt egészítette ki egy tüzérosztály, egy lövészzászlóalj, egy utászszázad és egy híradószázad.

December 21-én 15.00 órakor az SS-rohamdandár már szlovák területen harcolt. Részei Palást felé nyomultak előre, birtokba vettek néhány fontosabb magaslatot és a szovjet csapatokat ismét magyar területre vetették vissza.

December 22-én Dirlewanger zászlóaljai elfoglalták Palást nyugati felét és az onnan délnyugatra fekvő magaslatokat.

December 23-25. között a dandár továbbra is Palást körzetében harcolt. December 26-án a településtől nyugatra jobbszárnyát szovjet támadás érte. Emiatt másnap a dandár észak felé vonult vissza, s ezzel elhagyta Magyarország akkori területét. A dandár december 28-án Korponától délre gyülekezett.\&quot;<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2009-12-20 08:41
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 17:42 #22960

Szép kariért futottakbe nálunk a veszteségekről nem tudsz valamit?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 17:44 #22961

Én meg azt szeretném kérdezni hogy ha harcolt melyik Hadosztály harcolt Afrikában légyszíves ne nevesetek ki csak kérdezem:)
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 17:52 #22963

panzer2 írta:
Én meg azt szeretném kérdezni hogy ha harcolt melyik Hadosztály harcolt Afrikában légyszíves ne nevesetek ki csak kérdezem:)

Nem harcolt a Waffen SS Észak-Afrikában.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 18:07 #22969

A Nord a finn fronton harcolt, valaki tudja hogy metől medig?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 18:08 #22970

Kösz Monco bocs nem tudtam;)
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 18:12 #22971

De biztos ott is nagyot alkottak volna nem de? főleg szerintem a Hitlerjugend
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 18:13 #22972

zsen1 írta:
A Nord a finn fronton harcolt, valaki tudja hogy metől medig?

A Finn és Orosz fronton 1941 és 1944 között harcoltak.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2009 dec. 20 18:15 #22973

köszönöm!
De nem kaptak akora elismerést amit megérdemeltek volna szerintem borzalmas körülmények között kelet harcolniuk és azt is halottam hogy a betegségek több áldozatot szedtek mind az oroszok fegyverei
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.25 másodperc
Joomla templates by a4joomla