Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

TÉMA: A Waffen-SS

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 10 17:51 #25101

Ez természetes ahogyan azt is hogy a végén meg fizetsz azért a bajért amit okoztál a háborúban
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 11 20:30 #25161

• HunBütyök
blog.puruttya.hu/bypost/2010/01/10/Purut...okas_naci_pillanatok

Zseniális képek... nem is voltak ezek vadállatok, hanem kedves, vicces srácok!
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 16:23 #25203

ha ez így van akor én kiábrándultam az ssből hiszen ezekszerint mindenkit felvettek
nowa stolarka okienna
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 16:25 #25205

• Zeki
Na ne politizáljunk, bár ő nem politikus, csak élet-filozófus
Vissza az SS-hez, a Harkov-i csatában melyik SS alakulat is vett részt? Bár mire leírtam ezt a kérdést eszembe jutott
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 16:28 #25208

AKor válaszoljukk vagy nem kell?
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 16:41 #25211

Én szeretném tudni
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 17:10 #25214

• Oberstgruppenführer
Tudtommal az I. SS-páncélos-hadtest (Leibstandarte,Das Resich,Totenkopf ekkor még páncélgránátos-hadosztályok) de nem tudom ezeken kívül volt-e más.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 18:12 #25217

Az első páncélos hadtest az a Leibstandarte.
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 19:04 #25220

• Bazooka Joe
Nagy tévedés... A hadtestek általában több hadosztály és kieg. egységeket magukban foglaló (magasabb)egységek. Pl.:

I. SS-páncéloshadtest

Hadrendi száma ellenére nem ez volt a Waffen-SS első páncéloshadteste. Paul Hausser SS-Obergruppenführer hadrendi szám nélküli SS-páncéloshadteste (az I. SS-páncélos hadtest felállításának megkezdése után [1943. július 27] újra felvette a II. számot.) már csaknem fél éve harcolt a keleti fronton, amikor 1943. július 27-i hatállyal elrendelték ennek az újabb hadtestnek a felállítását.

A hadtestet a keleti frontról kivont és olasz területre átszállított 1. SS-páncélgránátos-hadosztály, valamint a Belgiumban éppen felállítás alatt lévő 12. SS-páncélgránátos-hadosztály vezetésére hozták létre.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-01-12 20:30
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 19:19 #25228

Elnézést professzor úr örülök hogy kijavítottal:)
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 19:24 #25232

• Bazooka Joe
Oberstgruppenführer írta:
Tudtommal az I. SS-páncélos-hadtest (Leibstandarte,Das Resich,Totenkopf ekkor még páncélgránátos-hadosztályok) de nem tudom ezeken kívül volt-e más.

Az nem inkább Paul Hausser SS-Obergruppenführer által írányított hadrendi szám nélküli SS-páncéloshadteste volt? Majd miután megkezdődött az I. SS-páncéloshadtest szervezése 1943. július 27.-től, a &amp;#8222;régi&amp;#8221; páncéloshadtest a II-es hadrendi számot kapta.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-01-12 20:29
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 20:49 #25240

• Oberstgruppenführer
Én ezt a Panzer című könyvből vettem ott azt írják: \&quot;Harkovnál az ütőerőt az I.SS-páncélos-hadtest adta ennek egységei 1.LSSAH-páncélgránátos-hadosztály 350harckocsival, 2.Das Reich páncélgránátos-hadosztály 350harckocsival, 3.Totenkopf páncélgránátos-hadosztály 350harckocsival.\&quot;

Szerintem a kurszki csata végéig ez volt a nevük aztán kivonták az SS csapatokat feltöltésre és akkor szervezték át őket azt tudom én is ,hogy később az I.SS-páncélos-hadtest az LSSAH-ból és a Hitlerjugenből állt csak azt nem tudom a II.-ba akkor melyik egységek tartoztak Das Reich és a Hohenstaufen? Volt III. is? mondjuk Totenkopf és Frundsberg besorolásával? Vagy hogyan?<br><br>Szerkesztette: Oberstgruppenführer, Időpont: 2010-01-12 21:58
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 21:21 #25242

• Bazooka Joe
1943. februárjában még csak SS-páncéloshadtestnek hívták. A 2. és 3. harkovi csatában nagy szerepe volt Hausser hadtestének. De hivatalosan a nevük csak SS-páncéloshadtest volt. 1943 júniusában kapta meg a II. SS-páncéloshadtest elnevezést. Tehát a kurszki offenzívában már e névvel vett részt.

Ahogy a harkovi csatákban, úgy a kurszki offenzívában is az 1., 2., 3., SS-páncélgránátos-hadosztályokat foglalta magában a II. SS-páncéloshadtest.

A hadtest 1944. április elején 9. SS- és 10. SS-páncéloshadosztályaival együtt az Észak-Ukrajna Hadseregcsoport alárendeltségébe került a keleti fronton, ahol április 27-ig Tarnopol térségében harcolt. Majd jött Normandia és a Veteményeskert Hadművelet ahol ugyanezek a hadosztályok alkották a hadtestet.

Végül, újabb feltöltés után a hadtest az 1944. decemberi ardenneki támadásban is alkalmazásra került, mint a 6. (SS-) páncéloshadsereg része. Ekkor már a 2. SS- és a 9. SS-páncéloshadosztály tartozott alárendeltségébe. Ezután a hadrendje változatlan maradt és így harcolt Mo.-on és Ausztriában.

-----------------

Az I. SS-páncéloshadtestnek végig a tagjai voltak az 1., és a 12. SS-páncéloshadosztályok. Ha hadosztály szinten követjük pontosan a történetét akkor Normandiában még hozzá tartozott az említett kettőn kívül a 17. SS-pc.gr.-ho. és a 130. Panzer-Lehr-ho. De ezek később leválltak róla.

Az ardenneki offenzíva alatt pedig az alap kettőn kívül a hadtesthez tartoztak még a 3. Fallschirmjäger, a 12. Volksgrenadier és a 277. Gyalog hadosztályok. De később ez a 3 is levállt, és a Mo.-i harcokban már csak az alap 2 ho. vett részt.

Az I. SS-páncéloshadtest 1945. március 6-tól részt vett a &amp;#8222;Frühlingserwachen&amp;#8221; hadműveletben Dég és Simontornya körzetében, majd március 18-a után a Bakonytól keletre próbálta megállítani a szovjetek Sopron&amp;#8211;Bécs irányába törő csapatait. Ennek kudarca után visszavonult német területre.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-01-12 22:40
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 12 21:31 #25244

• Bazooka Joe
A II. SS-páncéloshadtest főleg (vagy inkább csakis) a K-i fronton tevékenykedett. Híressé a Narva kiszögellés védelméért vált - Az európai SS-harca .

1944. júniusában a 11., 20., 23., 27., 28. SS-ho.-ok és a 11. + 300. Gyalog ho.-ok alkották.

Majd Felix Steiner 11. SS-páncéloshadseregébe került. Részt vett a Sonnenwende hadműveletben, majd a 3. Páncélos hadsereg tartalékába került. Innen már kissé kusza a története mivel a benne lévő ho.-okat különb. helyekre küldték.

------------

A IV. SS-páncéloshadtestet főleg Mo.-i harcairól ismerhetjük, nevezetesen mint a Konrad hadműveletek fő résztvevője.

A IV. SS-páncéloshadtestet először 1943. augusztus 5-én kezdték szervezni, de ekkor még nem volt elég rendelkezésre álló alakulat, így a szervezést 1944. márciusában leállították. A parancsnokság egyes elemeit az SS VI. fegyveres-hadtestének felállításához használták fel.

A hadtestet 1944. június 30-tól a VII. SS-páncéloshadtest átnevezésével hozták létre. A új SS-páncéloshadtest hamarosan átesett a tűzkeresztségen, amikor 3. SS- és 5. SS-páncéloshadosztályát 1944 augusztusától Varsó térségében bevetették a szovjet előretörés megállítására. Érdekesség, hogy ekkor rövid ideig a magyar 1. lovashadosztály is alárendeltségébe tartozott.

A IV. SS-páncéloshadtest 1944. december 24-ig a Közép Hadseregcsoport 9. hadseregének alárendeltségében Varsó és Modlin körzetében harcolt, majd Hitler a szovjetek által bekerített Budapest felmentése céljából átcsoportosíttatta Magyarországra.

A IV. SS-páncéloshadtest alkotta a Budapest felmentésére indított három &amp;#8222;Konrad&amp;#8221; hadművelet súlyponti csoportosítását. A 3. SS- és 5. SS-páncéloshadosztályokat tömörítő hadtest 1945. január 1. és február 15. között szinte megállás nélkül harcolt. Ezt követően a hadtest március 15-ig Székesfehérvártól északra húzódó arcvonalán viszonylagos nyugalom uralkodott.

1945. március 16-án a hadtest csapatait két szovjet gárdahadsereg támadása érte, amelyet napokig lassítottak ugyan, de végül a szovjetek erőiket szétszórták, állásaikat pedig áttörték. A IV. SS-páncéloshadtest elszánt ellenállása azonban jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a szovjetek Székesfehérvártól dél-délnyugatra nem tudták bekeríteni a 6. (SS-) páncéloshadsereget és a 6. hadsereg részeit. Március végén a hadtest leharcolt csapatai birodalmi területre vonultak vissza.

1944. szeptemberében a 3., 5. SS-ho.-ok, a 19. páncélos, a 73. Gyalogos, és az 1. magyar lovashadosztály alkotta.

1945 januárjától a 3., 5. SS-ho.-ok, a 96. gyalog, és az 1. 3. páncéloshadosztályok alkották.

1945 márciusában már csak a 2 SS-ho. és a 356. Gyalog ho. alkották.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-01-13 21:05
Téma zárolva.

Válasz/Re:A Waffen SS 2010 jan. 14 16:25 #25399

Valaki tutdja hogy az összes ss egység az egész vh alatt összesen menyi katlanba keveredett?
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.29 másodperc
Joomla templates by a4joomla