Bazooka Joe írta:
Zeki írta:
Beszélgessünk Szicília elfoglalásáról, szerintetek mennyire nehezítette meg az ellenállás a szövetségesek menetrendjét?
Az, hogy semennyire T. Hajcihő, eléggé könnyelmű kijelentés!
Az amerikai 82. légideszant hadosztály és az amerikai 1. gyaloghadosztály egységei kemény harcokat vívtak az olasz 4. &#8222;Livorno&#8221; hegyi-gyaloghadosztállyal és a német &#8222;Hermann Göring&#8221; ejtőernyős-páncélos-hadosztállyal, ugyanis eme egységek megpróbálták megakadályozni, hogy a két amerikai hadosztály felvegye egymással a kapcsolatot Gela-nál.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-08-19 12:27
Eredményét tekintve semennyire.
Amennyiben a dezinformáció nem hatott volna, úgy a partraszállási övezetben lettek volna a tengelyhatalmi egységek, mi több, nemhogy nem vontak volna ki Szicíliából jelentős erőket, hanem még meg is erősítették volna azokat.
A Livorno és a Hermann Göring, rohanva vonult dél felé, hogy megakassza, de legalábbis - mint reális cél - lelassítsa a szövetségesek északra nyomulását, és ezt az utóbbit el is érte - mint írtam is - hogy a csapatokat evakuálni tudják.
A Livorno katonái pedig Észak-Olasz városokból, falvakból származtak, akik pedig - köztudottan - utálták a \"déli bugrisokat\". Ők \"modern\" európai emberek voltak, és \"jónéven vették\" Mussolinitól, hogy hidegre tette a maffiát (ezt - összhangban minden normális emberrel együtt - én is).
Szóval ez az alakulat egy fegyelmezett, viszonylag kiművelt emberekből álló, jól kiképzett elit volt, akiket hidegen hagyott a Cosa Nostra ukáza.
De ők sem ér(het)tek el többet, mint az előrenyomulás lassítását.
A szicíliai falvak, városok lakossága ugyanis a legkevésbé sem támogatta őket (sem).
Így továbbra is igaz az állításom, hogy \"semennyire\".
Jelzem, én pontosan fogalmaztam, amikor azt állítottam, hogy valódi ellenállást csak a németek fejtettek ki, az evakuálás érdekében. A Livorno ugyan ellenállt, de - éppen a szicíliaiak hozzáállása következtében - az ő logisztikájuk messze nem volt elégséges egy erőteljes ellencsapáshoz, mivel az utánpótlásukat lenyelték a helyi, szicíliaiakból álló trénegységek, akik hazacipeltek mindent, amit csak tudtak.