Üdv
Olvasom az oldalt már egy ideje, és a WoT kapcsán hozzáfűznék néhány dolgot.
Nagyjából több mint egy éve folyamatosan WoT-ozok, van némi tapasztalatom vele. Bár nem vagyok valami kiemelkedő játékos, sőt inkább épp közepes, de lassan veteránnak mondhatom magam.
Az első dolog, ahogy fejlődik az ember az játékban, rá fog jönni, marha érdekes a balance rendszer, olyan tankokat pakol össze egy csatába, ahol sok esetben a kicsiknek nincs semmi esélyük a nagyok ellen.
Például, egy KV nem éppen ellenfél egy IS4-esnek. Legalábbis papíron, mert valójában ha valaki ügyes alacsony tierű tankkal is komoly károkat tud okozni.
Nem véletlenül hoztam példának pont a KV-t, KV2 toronnyal, 152-es ágyúval, és szigorúan HE lőszerrel, marha sok tapasztalati pontot és creditet lehet aratni, még akkor is, ha lista legalján van az ember.
A másik dolog, hogy vannak járművek amik kissé túlerősek, vagy inkább túl sok előnyük van mások rovására.
Ebbe is bele kell törődni.
Aztán a láthatatlansági rendszer...pár tucat meccs után, mindenki megtapasztalja a halálbokrokat, a láthatatlanul tüzelő gépeket.
No meg, ott van égi áldás, a tüzérség. Az arty műholdnézetből puffogtathat, és gyakorlatilag nem lehet kiszúrni honnan, és egy nagyobb arty még a legerősebb tankot is ki tudja szedni, egy-két lövésből. Már feltéve ha talál...
Aki nem akar fizetni a játékért, de nem akar szegény lenni mint a templom egere, érdemes tier 4-5 tankokat tartani, ezek jó credit termelők. Még tier 6 is jó, de tier 7 fölött, egy rossz kör, és mínuszba megy át a mérleg.
Kipróbáltam már gyakorlatilag majdnem mindent a játékban, és a jelenlegi három nemzet között( majd valamikor jönnek a franciák is, a tech-fa már kész, nagyjából) lényeges különbségek vannak.
Valamint, az sem mindegy, hogy közepes-nehéz tank vonalat, arty-t, vagy TD-t választunk, egészen más játékstílust követelnek.
Bár, az arty-knál a nemzet nem számít annyira, brutális mind, magas szinten.
Német vonalon, a közepes tankok, most, hogy már van E-50 egész jók. Az E-50 jól sikerült darab.
Amerikai vonalon a közepes tankok hát...a Sherman egész jó, de magas szinten, a Phersing meg a Patton...valahogy ezektől nem tudok tartani. Könnyen kilőhetőek.
Oroszoknál viszont a T-54, a játék egyik legjobbja! Gyors, jó ágyúval, sok lövés pattan le róla, úgy fordul mint egy versenyautó.
Német vonalon a TD-k...hm. Az a baj velük, hogy mind világít mint a karácsonyfa. Hiába erős, a Ferdinand, meg a Jagdtiger, ha mindenki kiszúrja őket, és hiába a jó ágyú, és masszív frontpáncélzat, ha lassúak mint a fene.
Oroszoknál, az első TD-k nem túl meggyőzőek, de aztán, az ISU-152 majd a Object 704, valami brutális. Főleg az utóbbi, eltud bújni két fűszál mögött, sok lövés pattan le róla, és halálsugár vetővel van felszerelve. Maximum három lövésből bármilyen tankot kiszed. (kivéve tán a Maus-t)
Amerikaiak...nos, a T95 olyan is lesz, mint amilyennek kinéz, szemből AP gránáttal semmi nem lövi át, de lassú, nagy célpont, és HE--vel tiszta céllövölde kilőni.
Ellenben ott van amerikai vonalon, a T25 AT, ami egy zseniális darab. 56-al megy, majdnem mindent legyorsul, jó ágyú, kellően masszív, kicsi, jól rejtőzik.
Csak sajnos előtte ott van a M36 Slugger ami valami förtelem...
Nehéz tankoknál, végül a németek a nyerők. A Maus a legerősebb( bár az E-100 sem semmi) Szemtől szemben, egy tanknak sincs esélye. Igen ám de!
A Maus lassú mint a fene, és képtelen rejtőzködni, és a tüzérség azonnal beméri.
Valamint, a Maus-frász miatt, mindenki a Maus-t lövi.
Így, az Egerek élete marha rövid.
Persze ha nincs arty Maus-al csak lenyomom a W-t és keresztül megyek mindenkin, de hát mindig van arty. Így ennyit erről.
Oroszoknál érdekes módon, az IS4 mint tier 9-es jóval keményebb mint a tier X-es csúcs tank, az IS7. Az IS7 legyőzhető,az IS4 viszont csudaerős, rengeteg lövés pattan le róla. Igaz is, az IS4 felmegy tier X-be, éppen emiatt.
Amerikai vonalon, hát az a baj, nehéz tankok irányába végig kell kínlódni a LEE-t, meg T1-et, meg az M6-ot, de aztán ott a T29, nagyon jó kis tank.
Top nehéz tanknak viszont a T30 kevés. Papír a teste, és hiába a vasbetonszerű torony, meg a hajóágyú, könnyen meg lehet szívatni. Igaz, a T30 átmegy majd a jövőben TD ágra, és a helyére új nehéz tank kerül.
Végülis mindegyik nép, mindegyik ágával jól lehet boldogulni, de ki kell tapasztalni kinek melyik stílus fekszik jobban.
Hasznos tanácsok.
Lőszer. Kétharmad AP, egyharmad HE lőszer, körülbelül, de! Például, a rövid csövű, ellenben nagy sebzést okozó ágyúknál( mint a KV2 152-ese) csak HE-t szabad vinni.
Magas tierű tankokra létfontosságúak a kiegészítők. Én a szeretem az álcahálót, de töltésgyorsító, valamint a HE elleni védelem mindenképp jól jön, mások ventilátort javasolnak, ami pár %-ot hozzátesz a legénység képességeihez is.
A legénységet én Panzer IV-től kezdtem el tovább vinni. Ha már magas %-on vannak, jó őket átképezni új tankra.
Ez a legénységem végig szolgálta :
Panzer IV
vk3601
Tiger
Tiger II
Vk4502
E75
Akinek van némi fölös pénze, vegyen prémium tankot. Löwe-t, vagy KV5-öst. Én a Löwe-t jobban kedvelem, a papír teste ellenére, de az ágyúja marha klassz.
Prémium előfizetéssel, +Löwe + egy jó kör, és 100 ezer creditet is hozhat!
Van még egy dolog, ami fontos, mivel ez egy MMO, hát ügye sok múlik az embereken. Sokszor egy csata azért bukik el, mert béna a csapat. Sok a nagyon hülye játékos.
Például nem védik a pálya azon részét ahol mindig támad az ellen. Ennyi idő után egy-két perc múlva látom, hogy veszíteni, vagy nyerni fogunk-e.
Felszerelés. Sok esetben érdemes először a lánctalpat fejleszteni, ugyanis a legtöbb járműnél csak akkor lehet új ágyút, új tornyot feltenni, ha már megvan a fejlesztett lánctalp.
A térképeket meg érdemes begyakorolni.
Azt, hogy melyik tankot hol lehet átütni szintén, valamint a saját tankunkat amikor csak lehet érdemes beforgatni, és fedezékben tartani.
Aminek viszont nincs túl sok értelme, kempleni az egész meccs alatt...ezzel annyit lehet elérni, hogy előbb-utóbb felderítenek, lerohannak, és beledöngölnek a földbe.
Deviszont ész nélkül előre rohanni sem szabad. Pályától, és járműtől függ, hogy mit érdemes csinálni.
Értelem szerűen egy TD inkább védekezzen, vagy második vonalból támogassa a tankokat.
Egy nehéz tank törje át az ellenséges vonalat, de ésszel, taktikusan előrenyomulva, fedezékről fedezékre, és nem bika módjára rohamoza, és így tovább, egy kis józan paraszti ésszel ez átlátható,